Полне болести

Полне болести

Полне болести, полно преносиве болести, сексуално преносиве болести (СПБ), полне инфекције или венеричне болести су све чешће, знатно чешће него раније. Њиховом ширењу доприноси и околност што се о њима мало мисли, и уврежено мишљење код лаика да се полно преносиве болести лако лече. Међутим, наивних полних болести нема, чак иако је лечење полних болести брзо и успешно. Посебно забрињава све већи пораст полних болести сифилиса и СИДЕ...

Полне болести обухватају најмање 20 врста полних болести. Међу тим полним болестима имамо разне вирусне, бактеријске, гљивичне (нпр. кандидијаза) и паразитарне полне болести (као нпр. стидна ваш, шуга, трихомонас, интестиналне амебе, Trypanosoma cruzi, Giardia lamblia).

Полне болести узроковане вирусима као најмањим микроорганизмима, су највећи проблем, како због слабих могућности за превенцију инфекције полном болести при сексуалном контакту са зараженим, тако и због слабости или недостатка терапије.

Од свих полних болести, најпознатије су оних 5 класичних венеричних тј. полно преносивих болести (сифилис, трипер, меки шанкр, lymphogranuloma venerum и granuloma inguinale), као и једна нова полна болест, која увелико прети да угрози опстанак људске врсте на Земљи - СИДА. У наставку текста ће бити описане појединачно све полне болести.

 • Слика приказује мушки репродуктивни систем или мушке полне органе као циљно место за мушке полне болести
 • Слика приказује женски репродуктивни систем или женске полне органе као циљно место за женске полне болести

Полно преносиве болести

Полно преносиве болести се као што им само име каже преносе полним путем, мада се то може узети само као условно тачно, јер се исте могу преносити и другим путевима. Примарни пут преношења је полни однос или сношај (вагинални и анални секс), као и орални секс. Други путеви преношења сваке од полних болести ће бити описани код њих појединачно у наставку текста.

Статистике

У Србији се не зна тачан број заражених полним болестима. Процењује се да је у Србији око 1,5 милиона људи заражено полним болестима или нешто око 20% од укупног броја становника. Највећи број регистрованих заражених је у узрасној скупини младих до 26. година старости. У Србији су хламидија и кондиломи (гениталне брадавице) најчешћи узрочници и полно преносиве болести.

Полне болести слике

Следи неколико занимљивих слика полних болести и њихових узрочника, а у наставку текста ће уз опис сваке од полних болести бити још више слика полних болести.

 • Полне болести слика 1 приказује Trichomonas vaginalis - Трихомонас који доводи до тога да се појаве симптоми полне болести трихомонијазе
 • Полне болести слика 2 приказује симптоме Balanitis et balanoposthitis код мушкараца који су често узроковани кандидом која може бити и полна болест
 • Полне болести слика 3 приказује Pediculus pubis или стидну ваш која се преноси и полним путем
 • Полне болести слика 4 - На слици је каналић у кожи који је издубио шугарац (Sarcoptes scabiei). На горњем крају је женка шугарца. Испод ње су светла јајашца и црнкасте куглице фецеса. При дну су ларве које су се тек излегле (полусхематски приказ). Шуга као полна болест.
 • Слика приказује Трипанозому крузи као узрочника полне болести и њених симптома
 • На слици је Трипанозома крузи на размазу периферне крви добијена полним путем преноса
 • Слика приказује паразита Giardia lamblia са карактеристичном опремом за кретање која се може пренети полним путем
 • На слици је Giardia lamblia која се преноси полним путем приказана под електронским микроскопом

Полне болести код мушкараца

Полне болести код мушкараца су врло распрострањене. Иако мушкарци могу бити без симптома полне болести, симптоми полне болести код мушкараца се ипак јако често јављају, па се тада и региструју оболели мушкарци. 

Полне болести код мушкараца су у народу познатије као мушке полне болести, али их медицински гледано узрокују исти микроорганизми као и женске полне болести, што ће рећи да су у питању исте полне болести, само су различити симптоми полних болести код жена и полних болести код мушкараца.

Полне болести код жена

Полне болести код жена су доста честе, скоро исто као и код мушкараца, с том разликом да су жене често без симптома код других полних болести у односу на мушкарце, односно за различите полне болести се жене појављују као асимптоматски преносиоци у односу на мушкарце.

Женске полне болести су термин у народу који означава полне болести код жена. 

Полне болести симптоми

Симптоми полних болести могу бити међусобно слични, али и врло различити, у зависности од тога о којој се полној болести ради. Ситуацију додатно компликују полне болести које протичу без симптома. Оријентациони списак симптома полних болести би био:

 • осећај печења приликом мокрења
 • бол у доњем делу стомака
 • бол током сексуалног односа
 • крварење током полног односа
 • пликови или живе ране на гениталијама
 • појачана секреција непријатног мириса из гениталија
 • осип или свраб у гениталном пределу
 • оток у пределу полних органа
Овим списком нису исцрпљени сви симптоми полних болести, као што ћете видети у наставку текста о симптомима сваке полне болести појединачно.

Сифилис

Сифилис је у нашем народу познатији као „френга”, „француска болест”, „рањава болест”. Некада се сифилис убрајао међу најчешће полно преносиве болести. То је заразна венерична болест коју изазива бактерија Treponema palidum. Treponema palidum је јако осетљива на сушење, сапун и слабе дезинфицијенсе, тако да се она најбоље одржава у влажној средини, и то на слузници гениталне и аноректалне регије. За улазак Treponema palidum у организам, довољна је и голим оком невидљива повреда слузница гениталија и/или аноректалне регије, која уобичајено и настаје при сексуалном односу. За инфекцију овом полном болести је довољно да у организам уђе само 10 бактерија.

Преношење сифилиса

Сифилис представља прву полно преносиву болест која се појавила код нас. Донеле су га трупе регуларне руске војске, које су дошле да нам помогну у I српском устанку (1810-1811), али су се на жалост због Наполеоновог напада на Русију (20 западноевропских нација), релативно брзо морале вратити назад, pa je I српски устанак пропао, а становништво Шумадије десетковано, и што је можда још и горе, оставивши нам при том сифилис иза себе. Ти људи су дошли из руских губернија у којима су постојала жаришта ендемског сифилиса. За разлику од епидемијског сифилиса, који се преноси полним путем, ендемски сифилис представља тзв. болест прљавих руку. Данас, поред директног-сексуалног пута преношења, постоји и индиректни пут преношења, који је присутан у примитивним срединама са ниским хигијенским нивоом становништва, код кога се сифилис преноси употребом заједничког прибора за јело, чаше за пиће, прибора за бријање, пешкира итд. и то непосредно након употребе од стране инфициране особе. Није случајно за пијење више људи из истог суда у нашем народу остала изрека: "Воду иза никога - ракију иза свакога", а дабоме, хигијенски је најисправније не пити уопште ништа ни иза кога (ни чланова породице!), док се посуђе претходно добро не опере детерџентом. Имајући у виду хигијенске прилике у Европи пре 200 година, као и ратну ситуацију коју редовно прати провала заразних болести, то уопште не изненађује што се тада у Источној Србији појавило жариште ендемског сифилиса. Прва болница у ослобођеној Србији подигнута је управо у Гургусовцу (Књажевац) 1838. год. и била је посвећена лечењу сифилиса. Пошто је у I српском устанку, учествовао велики број добровољаца из Босне и Херцеговине, Црне Горе, као и крајева северно од Саве и Дунава, то се сифилис касније проширио на готово целокупни српски простор. Нека Вас због тога не изненади, уколико је истина, да је и владика Петар II Петровић Његош боловао од сифилиса. Онима који ће Вам намигујући рећи да је Његош умро од сифилиса, поставите питање да ли је владика боловао од епидемијског или ендемског сифилиса, пошто верујем да ће и то знати.

Лечење сифилиса

Број оболелих од сифилиса је знатно смањен после II св. рата када је почела терапија пеницилином, али је после неког времена број оболелих од полне болести сифилиса поново почео да расте, захваљујући „сексуалним слободама”, боље рећи злоупотреби секса. Захваљујући свему томе, расте број новорођенчади заражене сифилисом. Према подацима Светске здравствене организације, у наредним годинама је за очекивати велики број удружених полних инфекција сифилис+HIV, које су посебно опасне, због атипичног тока који отежава препознавање сифилиса, или пак изузетно тешког клиничког тока где стандардно лечење сифилиса може бити недовољно. Све у свему, џаба је напредак савремене медицине ако га људска самосвест не прати, него чак још и ниподаштава резултате напретка медицине.

Компликације и последице сифилиса

Као компликације и последице сифилис може дати: оштећења срца и великих крвних судова, као и мозга, али и слепило, као на жалост и оштећење уха тј. глувоћу.

Сифилис у трудноћи

Сифилис се може пренети у трудноћи са заражене мајке на дете, узрокујући тако спонтани абортус, мртворођеност или конгенитални сифилис код новорођенчета.

Симптоми и знаци полне болести сифилиса

Погледајте сада фото запис о сифилису у слици и речи, какав ћете наћи у мало ком атласу из дерматовенерологије. Сифилис симптоми и знаци код мушкараца и код жена добијени вагиналним, аналним и оралним путем заражавања...

 • На слици се види сифилисни примарни афект на усни као симптом ове полно преносиве болести добијен највероватније оралним путем односно сексом
 • Слика приказује сифилисни примарни афект на препуцијуму код мушкараца као симптом ове полне болести
 • На слици је примарни шанкр као симптом полне болести сифилиса
 • На слици је Secondary syphilis (Goldstein 1992) као симптом полне инфекције узрочником сифилиса
 • Слика приказује лако десквамативне папуле које су симптоми полне болести код секундарног сифилиса
 • Слика приказује лако десквамативне папуле које су симптоми полне болести код секундарног сифилиса
 • На слици су папуле на длановима као симптом секундарног сифилиса као полно преносиве инфекције
 • На слици је секундарни сифилис као полна болест
 • На слици је папулозни облик секундарног сифилиса као полне болести
 • На слици је секундарни сифилис са папулосквамозним симптомима ове полне болести
 • Слика приказује сифилисну розеолу као симптом ове полно преносиве болести
 • На слици је папулозни егзантем секундарног сифилиса као симптом ове сексуално преносиве болести
 • Слика приказује јако проминентне тзв. луксурирајуће папуле које су симптом секундарног сифилиса као облика ове полне болести
 • Слика приказује папуле на слузници које су симптоми секундарног сифилиса као манифестације ове полне болести
 • На слици је папулозни секундарни сифилис као полна болест аналног предела
 • Слика приказује широке кондиломе који су симптоми секундарног сифилиса као полне болести
 • На слици се виде широки кондиломи који су симптоми секундарног сифилиса као полно преносиве болести
 • Слика приказује сифилисне гуме које су симптоми сифилиса као полно преносиве болести
 • Malum perforans код tabes dorsalis је још један начин како се испољава ова полна болест
 • На слици се види серпигинозно улцеронодозни облик сифилиса као начин како се испољава ова полна болест
 • Слика приказује серпигинозни папулонодозни терцијарни сифилис као полну болест
 • Хачинсонови зуби код конгениталног сифилиса

Трипер

Трипер, гонореја или капавац је полна инфекција позната још у Старом Завету (3 Мој. 15:4), заразна полна болест коју изазива бактерија Naisseria gonorrhoeae. Трипер се данас убраја међу најчешће полно преносиве болести. У Америци сваке године има око 3 милиона нових случајева полне болести трипера. Трипер се најчешће јавља као обољење сексуално активних младих људи. Највећа учесталост обољевања од ове полне болести је у узрасној групи од 20-24 године.

Трипер преношење

Преношење трипера може бити вагиналним, аналним, чак и оралним сексом (било дајући орални секс, било примајући орални секс). Трипер се убраја у полне болести које се након заражавања грла оралним сексом, могу на даље ширити влажним пољупцем, а онда оралним сексом тј. пљувачком касније поново до полних органа, али овог пута можда друге и при том здраве особе. Гонореја грла је углавном асимптоматска (што значи без икаквих симптома!), а на жалост, слабо одговара и на терапију... Ипак, најчешћи начин ширења ове полно преносиве инфекције и њом изазване полне болести је директним генито-гениталним контактом, а најчешће га шире они који су заражени али немају никакве симптоме. Naisseria gonorrhoeae може да преживи кратки временски период у влажној топлој средини ван људског организма, али су и поред тога индиректне инфекције гонорејом преко заражених пешкира и сл. ретке. Гонореја код деце је ретка. Она може бити последица или директног контакта после сексуалне злоупотребе детета или индиректног контакта детета са зараженим рубљем, пешкирима или постељином.

Трипер симптоми

Код жена је полна болест трипер углавном без симптома. Чак и када жена има симптоме трипера, они се често погрешно протумаче као упала мокраћне бешике или друге вагиналне инфекције. Симптоми трипера код жена могу бити: осећај печења приликом мокрења, жућкасти секрет или исцедак из вагине, крварење из вагине и болна велика нужда.

Симптоми полне болести трипера код мушкараца могу бити: пецкање при мокрењу, жућкасти секрет, исцедак, течност из пениса и болни или отечени тестиси.

Трипер се много чешће јавља код мушкараца него код жена, што говори у прилог великог броја асимптоматских преносилаца међу женама које болују од ове полне болести. Симптоми трипера се и код мушкараца и код жена јављају након 5 до 30 дана од односа са зараженом особом. Поред симптоматских гонореја, постоје дакле и асимптоматске, што ће рећи, клинички облици полне болести код којих пацијент нема никаквих тегоба, без симптома је, и они су чешћи код жена (75%) и хомосексуалаца (15%), него код мушких хетеросексуалаца (10%), а изразито су значајни јер доприносе неконтролисаном ширењу ове полне болести.

Лечење трипера

Ширењу трипера значајно доприноси и велико повећање отпорности Naisseria gonorrhoeae на пеницилин. Интересантно је да се појавила и „нова народна изрека”: “Ј…ш студента који није имао тришу!”. За лекаре, лечење трипера пеницилином је врло елегантно, и све би било сјајно, када трипер још не би могао да оставља и последице.

Компликације и последице трипера

Локалне компликације трипера код мушкараца су врло значајне, јер као последица истих може доћи до опадања сексуалне моћи, као и до стерилитета. Честа компликација трипера код жена је врло опасна карлична запаљењска болест, која у неким случајевима може да захвати чак и јетру. Последично често се јавља стерилитет, а могу и потенцијално смртоносне ванматеричне трудноће. Последице трипера могу бити и обољења срца, зглобова, коже, али и оштећења вида.

Трипер у трудноћи

Трипер у трудноћи током вагиналног порођаја може довести до заражавања бебе, па може бити потребан оперативни порођај царским резом. Некада честе инфекције очију новорођенчета у току вагиналног порођаја заражене мајке данас су ретке, због превенције Кредовим капима у очи новорођенчета. Без тих капи, новорођенче би било у могућности да добије тешку упалу ока, са последично могућим слепилом. 

Следи фото запис о триперу са пар вредних фотографија.

 • Слика приказује бактерију гонокок која је изазивач полне болести трипера а на препарату је представљен у виду интрацелуларних мрља у облику кафе.
 • На слици је један од тежих симптома полне болести трипера код мушкараца
 • На слици је приказана "Бон-џур кап" као један од симптома полно преносиве болести трипера код мушкараца која се преноси и оралним путем
 • На слици се виде симптоми полне болести трипера код жена

Меки шанкр

Меки шанкр или шанкроид (chancroid, у енглеској литератури) је заразна венерична болест коју изазива бактерија Haemophilus ducreyi. Меки шанкр се чешће јавља код мушкараца (20:1), а код жена се ова полна болест јавља у асимптоматској форми, те је оне неконтролисано и несвесно шире. Код мушкараца оболелих од ове полне болести долази до болних рана на полним органима са тешким крварењима, праћеним уништавањем гениталија са ужасном наказношћу истих. Погледајте на сликама како меки шанкр изгледа...

 • На слици се види меки шанкр и његови симптоми као полна болест код мушкараца
 • Слика приказује меки шанкр и његове симптоме као полно преносиву болест код мушкараца
 • На слици се види меки шанкр и његови симптоми као полно преносива инфекција код мушкараца
 • Слика приказује меки шанкр и његове симптоме као сексуално преносиву болест код мушкараца

Лимфогрануломатоза

Лимфогрануломатоза (Lymphogranuloma venerum) представља болест читавог организма, обично полно преносиве природе, коју изазива Chlamydia trachomatis. Ова полна болест је најчешћа је у добу 20-40 година. Чешће се ова полна болест јавља код мушкараца него код жена. И код мушкараца и код жена, лимфогрануломатоза је у одмаклој фази болести праћена ранама на гениталијама, као и ненормално великим отоком гениталија. Као последица полне болести, долази до опадања полне моћи и немогућности уживања у сексу. Може доћи и до сужавања канала мокраћне цеви или ректума (стриктура), доводећи тако до великих проблема при мокрењу и дефекацији код ове полне болести. На следећим фотографијама можете видети како лимфогрануломатоза може да изгледа.

 • Под микроскопом се на слици види бактерија хламидија која је узрочник полних болести и њихових симптома
 • На слици се виде симптоми венеричне лимфогрануломатозе као полне болести код мушкараца
 • На слици се виде симптоми венеричне лимфогрануломатозе као полно преносиве инфекције код мушкараца
 • На слици се виде симптоми венеричне лимфогрануломатозе као полно преносиве болести код мушкараца
 • На слици се виде симптоми венеричне лимфогрануломатозе као сексуално преносиве болести код мушкараца. Кад је оволики оток доле, какав ли је тек мало горе изнад?
 • На слици се виде симптоми венеричне лимфогрануломатозе као полне болести код жена
 • На слици се виде симптоми венеричне лимфогрануломатозе као полно преносиве болести код жена

Ингвинална грануломатоза

Ингвинална грануломатоза (Granuloma inguinale) је хронична заразна венерична болест, која великим ранама прекрива гениталије, доводећи до уништавања истих, као и околне коже. Бактерија Donovania granulomatosis доводи до ингвиналне грануломатозе. Ова полна болест се чешће јавља код мушкарца него код жена (2-3 : 1). Чешће се јавља код црнаца, што у условима данашњих средстава комуникација и последичних миграција, не мора ништа обавезно и да значи за убудуће. Компликације ове полне болести су појава малигних тумора коже на месту рана које трају годинама, као и појава наказног изгледа гениталија. Слике ингвиналне грануломатозе говоре више од речи...

 • Слика приказује наказне промене на пенису код ингвиналне грануломатозе односно донованиозе као полно преносиве болести код мушкараца
 • На слици се види ингвинални гранулом који је симптом донованиозе као полне болести код мушкараца

Трихомонас

Трихомонас (Trichomonas vaginalis) изазива полну болест трихомонијазу. Око 20-30% жена у репродуктивном периоду заражено је са трихомонасом.

Трихомонас преношење

Човек се трихомонасом инфицира полним путем или посредно различитим предметима, купањем у базенима (нарочито преко влажних дасака које се налазе око базена)...

Симптоми полне болести трихомонијазе

Ако се јаве, могући су следећи симптоми трихомонаса код мушкараца: дражење унутар пениса, пецкање после мокрења или избацивања семена. Мушкарци су углавном асимптоматски преносиоци трихомонаса.

Ако се јаве, могући су следећи симптоми трихомонаса код жена: зеленкасто жути, пенасти вагинални секрет снажног мириса, бол при мокрењу, свраб и надраженост вагине, нелагода током сексуалног односа и бол у доњем стомаку.  Трихомонијаза се чешће испољава код жена него код мушкараца.

Симптоми полне болести трихомонијазе се обично појављују након 5 до 28 дана од дана изложености овој полној инфекцији.  

Компликације и последице трихомонијазе

Као последица компликација полне болести трихомонијазе, код мушкараца се може развити стерилитет, као и опадање полне моћи. Код жена може доћи до поремећаја менструације и мокрења. 

Изглед трихомонаса и трихомонијазе погледајте на фото запису.

 • На слици је Trichomonas vaginalis - Трихомонас као узрочник полне болести трихомонијазе и њених симптома
 • На слици се виде симптоми трихомонијазе као полно преносиве болести чије симптоме код жена узрокује паразит трихомонас
 • На слици се виде симптоми трихомонијазе као полно преносиве инфекције чије симптоме код жена узрокује паразит трихомонас
 • На слици се види Cervicitis mucopurulenta и његови симптоми полне болести трихомонијазе код жена узроковане трихомонасом

Уреаплазма и микоплазма

Уретритис могу да изазову бактерије уреаплазма (Ureaplasma urealiticum) и микоплазма (Mycoplasma homini). Уреаплазма и микоплазма се јављају врло често удружене са другим полно преносивим болестима (нпр. код жена се често срећу удружени са трихомонијазом и трипером). Једно од најчешћих обољења која се преносе сексуалним путем су управо уреаплазма и микоплазма инфекције.

Уреаплазма и микоплазма преношење

Одрасли се овим бактеријама инфицирају сексуалним путем, а новорођенче проласком кроз заражене порођајне путеве мајке.

Уреаплазма и микоплазма симптоми полне болести

И уреаплазма и за микоплазма се срећу код асимптоматских носилаца ових полних болести. Ако се јаве, могући су следећи симптоми: бол, пецкање или пробадање током мокрења, лучење слузи из мокраћне цеви, оток на спољашњем отвору мокраћне цеви (на врху пениса код мушкараца или непосредно изнад улаза у вагину код жена), свраб у вагини, бол за време секса и бол и отоци зглобова. 

Уреаплазма и микоплазма компликације и последице

Уреаплазма и микоплазма могу довести до проблема при мокрењу (упала мокраћних канала), упале бубрега, карличне запаљењске болести код жена, стерилитета, ванматеричне трудноће.

Уреаплазма и микоплазма у трудноћи

Уреаплазма и микоплазма у трудноћи могу узроковати спонтани абортус, пуерпералну грозницу код новорођенчади, смрт новорођенчета, па може бити потребан оперативни порођај царским резом. Уреаплазма и микоплазма могу довести и до превремених порођаја.

Лечење уреаплазме и микоплазме

Лечење се и за уреаплазму и за микоплазму спроводи еритромицином. Удружене полне инфекције уреаплазме са хламидијом су јако честе, тако да се тада тражи заједнички именитељ за терапију и налази такође у еритромицину. Има клиничара који мисле да би се анти хламидија + уреаплазма лечење, требало обављати чак по протоколу лечења за карличну запаљењску болест (видети доле ниже).

Хламидија

Уретритис изазива и хламидија (Chlamydia trachomatis), бактерија слична вирусу. Врло честе су удружене инфекције са другим полно преносивим болестима. У Америци око 20% мушкараца има трипер и хламидиозни уретритис. Од хламидије често обољевају мушки хомосексуалци, који су добро ситуирани, па благодарећи и томе често мењају партнере, а од жена обољевају оне које користе антибеби пилуле, па се осећају слободније при избору сексуалних партнера, те захваљујући и томе, имају и већи број сексуалних партнера. Ове жене су под највећим ризиком.

Хламидија преношење

Хламидија се преноси вагиналним, аналним, чак и оралним сексом (било дајући орални секс, било примајући орални секс). Преноси се сексуалним путем преко прилично великог броја асимптоматских преносилаца полне болести. Хламидија се убраја у полно преносиве инфекције које се након заражавања грла оралним сексом, могу на даље ширити влажним пољупцем, а онда оралним сексом тј. пљувачком касније поново до полних органа, али овог пута можда друге и при том здраве особе. Хламидиозна инфекција грла је углавном асимптоматска - значи без икаквих симптома!

Хламидија симптоми

Симптоми хламидије као узрочника полне болести код мушкараца могу бити: пецкање при мокрењу, секрет, исцедак из пениса, болни или натечени тестиси и понекад неугодан свраб око главића пениса.
Симптоми хламидије код жена могу бити: осећај печења приликом мокрења, појачан секрет из вагине, крварење из вагине између менструација, бол у доњем делу леђа и неуобичајен бол приликом секса.
Од инфицираних хламидијом, код жена 70% а код мушкараца 30-50% заражених су без икаквих симптома. Ако се симптоми полне болести и јаве, онда је то обично након једне до три недеље од сексуалног односа са новим партнером.

Хламидија компликације и последице

Компликације од хламидије, и код мушкараца и код жена, резултирају честим стерилитетом, опадањем полне моћи и понекад великим проблемима при мокрењу. Такође због хламидије може доћи и до појаве Рајтеровог синдрома, са поремећајима на зглобовима, очима и кожи. Честа компликација ове полне болести код жена је врло опасна карлична запаљењска болест. Карлична запаљењска болест (PID-pelvic inflamatory disease, у енглеској литератури) се јако често касно открива, због честог недостатка симптома или пак неодређених симптома од којих могу да се јаве: бол у доњем делу стомака, повишена температура, појачан вагинални секрет, уз оштар непријатан мирис, бол при сексуалним односима, болно мокрење и неисправна менструална крварења. Последично често се као последица полне болести узроковане хламидијом јавља стерилитет, а могу и потенцијално смртоносне ванматеричне трудноће. Ради свега тога, хламидијом узрокована карлична запаљењска болест се веома озбиљно лечи применом еритромицина од 500 mg/per os, сваких 6 сати по 2 таблете, у трајању од 10 дана до 21 дан.

Хламидија у трудноћи

Последица инфекције хламидијом у трудноћи може бити спонтани абортус, као и инфекције бебе током вагиналног порођаја (нпр. уха, очију, плућа или вагине новорођенчета), па може бити потребан оперативни порођај царским резом.

Тестирање на полне болести због хламидије

Откривање полно преносиве инфекције хламидијом је при тестирању много прецизније код мушкараца него код жена. Унутар једног пара, мушкарац је чешће позитиван при тестирању него жена која му је партнер, тако да је мушкарац бољи индикатор при анализама да ли код жене можда постоји хламидија. Стандардни метод тестирања и дијагностике хламидијом узроковане полно преносиве болести је непријатан испитанику, посебно мушкарцима (чак понекад и болан). Врло је битно да је техничар који штапићем узима брисеве из мокраћне цеви и грлића материце добро обучен за тај посао. Код жена узрочник иницијално инфицира и грлић материце и мокраћну цев. Поузданост тестирања је око 90%. Следи фотографија хламидије под микроскопом.

Лечење хламидије

Хламидија је јако подмукла бактерија, како у дијагностици тако и у лечењу. Хламидија је врло упорна полна инфекција и упркос терапији може дуго да се одржава, тако да су често потребна поновљена лечења полне болести код оба партнера истовремено. Преносимо лечење хламидије са редоследом у терапији која је понуђена у нашој књизи из Дерматовенерологије са укупним трајањем једне туре од 22 дана:

I доксициклин (Dovicin), 100 mg/per os, сваких 12 сати по 1, 7 дана

II азитромицин (Hemomycin), 1 gr/ per os, у једној дози

III окситетрациклин (Geomycin), 500 mg/per os, сваких 6 сати по 1, 7 дана (може се купити у Босни или Хрватској)

IV офлоксацин (Visiren), 200 mg/per os, сваких 12 сати по 1, 7 дана

Потребно је истовремено лечити оба партнера, уздржавати се од сексуалних односа док тестови не постану узастопно негативни, а затим месец и по након почетка сексуалних односа без кондома, поново урадити брисеве на хламидију.

Код трудница се хламидија лечи тренутно врло неусаглашеним ставовима, који иду од еритромицина од 250 mg/per os, сваких 6 сати по 1, 21 дан, преко еритромицина од 500 mg/per os, сваких 6 сати по 1, 7 дана, па до амоксицилина од 500 mg/per os, сваких 8 сати по 1, 7 дана.

Под микроскопом се на слици види бактерија хламидија која је узрочник симптома полне болести хламидиозни уретритис која се може преносити и оралним путем

Полне болести које су узроковане вирусима, као што рекосмо на почетку, су највећи проблем због слабих могућности заштите, као и слабости одговарајуће терапије за њих. У вирусне полне болести се убрајају: генитални херпес, полне брадавице или кондиломи, цитомегаловирусна зараза, хепатитиси Б, Ц и Д као и СИДА. Кренимо редом...

Генитални херпес

Генитални херпес изазива Херпес вирус (углавном тип HSV-2). Најчешће се јавља као хронично обољење са сменом периода са и без симптома полне болести. Ова полна болест се најчешће се јавља у доби 18-30 година. Чешће је код хетеросексуалаца него код хомосексуалаца.

Преношење херпеса

Генитални херпес се преноси вагиналним, аналним и оралним сексом. Преношење гениталног херпеса може да буде и од партнера који нема видљиве ранице или пликове или пак не зна да је инфициран. Кондом није од велике помоћи у превенцији заразе овом полном болести.

Симптоми херпеса

Болна места са пликовима и ранама, тј. оштећеном кожом или слузокожом могу бити повремено у, на или око полних органа или чмара. Симптоми полне болести херпеса се јаве након 3 недеље до три месеца од секса са зараженом особом. Ова полна инфекција може бити симптоматска и асимптоматска. Симптоматска је чешћа код мушкараца док је асимптоматска чешћа код жена.

Херпес у трудноћи

Херпес у трудноћи се може пренети и са мајке на дете, било преко плаценте (ретко), било при вагиналном порођају (често), што може бити посебно опасно, јер може да изазове ужасно тешку упалу мозга код новорођенчета, често са катастрофалним последицама (смртност је огромна, а код преживелих неуролошке последице честе). Генитални херпес мајке такође може узроковати спонтани абортус, као и инфекције очију новорођенчета, са последично честим слепилом, а може довести и до смрти фетуса односно плода. Због свега тога се код активне инфекције мајке често препоручује оперативни порођај царским резом.

Ова полно преносива инфекција је повезана и са чешћом појавом карцинома грлића материце.

Herpes genitalis - Генитални херпес је полна болест са типичним симптомима на слици

Кондиломи

Кондиломи су познати и као полне брадавице (genital or veneral warts, у енглеској литератури). Изазивају их Хумани Папилома Вируси (HPV). Већина инфекција хуманим папиломи вирусима (од њих 30) је без икаквих знакова и симптома, док остали изазивају полне брадавице тј. кондиломе. Полна инфекција овим вирусима ускоро ће постати полна болест број 1 у свету по броју заражених.

Преношење кондилома

Кондиломи се преносе сексуалним односима, и то како вагиналним, тако и аналним и оралним сексом. Партнер може бити преносник вируса кондилома иако нема никаквих видљивих симптома полне болести кондилома. Хумани Папилома Вируси се преносе са кондомом као и без њега.

Кондиломи симптоми

Некада од момента заражавања до момента када се појаве симптоми кондилома као полно преносиве болести прођу и године, мада се симптоми кондилома јављају најчешће након три месеца уколико се дакле уопште и јаве - инкубација. Дијагностика ове полне болести је тешка код жена, јер су симптоми кондилома код жена тешко уочљиви. Симптоми кондилома код мушкараца се јављају као брадавице, односно осип на пенису, црвене, розе тачке и тачкице око базе (корена) пениса, на кожици, главићу и околини. Кондиломи грла код одраслих се јављају као последица упражњавања оралног секса и испољавају се поремећајима у дисању и говору.

Кондиломи компликације и последице

Хумани Папилома Вируси (HPV) могу довести до стварања малигних тумора на спољашњим гениталијама и код мушкараца и код жена (карцином пениса и вулве), као и до карцинома грлића материце код жена, те се овај тип карцинома оправдано убраја у сексуално преносиве болести. За епидемију рака усне дупље се такође сматра да је узрокована хуманим папиломи вирусима, који су путем оралног секса доспели у ждрело.

Кондиломи у трудноћи

Кондиломи у трудноћи могу довести до инфекције бебе током вагиналног порођаја, односно довести до кондилома грла или гласних жица код новорођенчета односно плода, са последичним сметњама при дисању и плачу (касније говору). Због свега тога се између осталог, код активне инфекције мајке често препоручује оперативни порођај царским резом.

Погледајте следеће врло илустративне слике и фотографије кондилома.

 • Код жена је јако тешко дијагностиковати гениталне брадавице које су симптоми полне болести кондилома чији је вирус приказан на слици
 • На слици су приказани кондиломи, папиломи, полне брадавице као симптоми полне болести код мушкараца
 • Papillomata acuminata на слици су симптом полно преносиве болести кондилома код мушкараца чије преношење може бити и оралним путем
 • Кондиломи, папиломи, полне брадавице су полна инфекција са симптомима код мушкараца који су приказани на слици

Цитомегаловирус

Цитомегаловирус инфекцију изазива истоимени вирус. Цитомегаловирус (CMV) може пренети влажни пољубац и сексуални односи. Могуће је инфицирање одојчади при дојењу, као и заражавање фетуса преко плаценте, а тада као последице могу настати: спонтани абортус, превремени порођаји, мртворођеност или живо новорођенче са CMV обољењем. Најчешћи разлог урођеним абнормалностима плода је управо CMV инфекција.

 • На слици су цитомегаловирусне "уљасте мрље" у ћелији са инфекцијом овом полно преносивом болести која се преноси оралним путем
 • Цитомегаловирус на слици се као узрочник полне болести преноси влажним пољупцем и сексуалном односима

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum изазива вирус из групе Pox вируса.

 • На слици су симптоми полне болести Молускум контагиозум код мушкараца
 • На слици је хиперпластични (џиновски) molluscum contagiosum, на предњој страни врата, као симптом ове полно преносиве болести код 40-о-годишњег пацијента који има болест СИДУ

Хепатитис Б

Вирусни хепатитис Б представља запаљење јетре. Ово запаљење може бити акутно и хронично. Хепатитис Б је доста чест у нашој земљи, око 2% људи га има, што је дупло чешће него у западним земљама.

Преношење хепатитиса Б

Вирусни хепатитис Б се може преносити са мајке на дете током порођаја, трансфузијама заражене крви и сексуалним односима. 

Вирус хепатитиса Б је врло отпоран у спољашњој средини, тако да је могуће заражавање употребом заједничког прибора за бријање (у кући, у војсци и фризерским салонима), преко заједничких копачки и боксерских рукавица које користи више људи у спортским клубовима, преко недовољно стерилисане опреме за тетовирање и пирсинг, а на жалост и неретко, преко недовољно стерилисане и очишћене опреме код зубара и при хируршким операцијама. 

Када је у питању сексуални пут преноса, под највећим ризиком да добију ову полну болест су мушки хомосексуалци, као и хетеросексуалци оба пола који имају више сексуалних партнера. Вирус хепатитиса Б је чак 25 пута мањи од величине микропора на кондому. Описани су и случајеви заражавања хепатитисом Б преко влажног пољупца. Када се дете зарази од заражене мајке током трудноће, онда оно постаје хронични вироноша за хепатитис Б. Вируси хепатитиса Ц и Д се преносе на сличан начин као и хепатитис Б.

Хепатитис Б компликације и последице

Као последица ових вирусних хепатитиса могу настати: рак јетре, као и оштећења мозга, цироза јетре, кома и смрт.

 • На слици је приказан један од тежих симптома хепатитиса B као полне болести
 • На слици је вирус хепатитиса Б који се као полно преносива болест може пренети и оралним путем

СИДА

СИДА је као полна болест први пут откривена у САД 1981 год., а као смртоносна болест имуног система коју узрокује вирус HIV-а, за ових 30-ак година, болест СИДА се толико проширила да је регистрована у 184 државе, на свим континентима, и са милионима заражених.

СИДА

Термин СИДА означава синдром стеченог имунолошког дефицита и представља класификацију за оне особе, које су поред инфекције HIV вирусом, добиле и неку од болести које су у стању да искористе ослабљени имуно систем те особе (инфекције, тумори).

HIV

HIV је скраћеница од хумани имунодефицијентни вирус или вирус хумане имунодефицијенције. Најчешће циљне ћелије за вирус HIV-а су оне ћелије које на својој површини имају CD4 протеински молекул, који служи као рецептор преко кога вирус HIV-а улази у ћелију, а то су: ћелије лимфног система, одбрамбене ћелије нервног система и велики број ћелија на гениталној и ректалној слузници (зато је опасан и сам додир полних органа, а без сексуалног односа; слично важи и за генитални херпес и кондиломе). Другим речима, циљне ћелије су: помоћни Т лимфоцити, моноцити, макрофаги, микроглија и ћелије цревне слузнице.

Вирус HIV-а је већ мутирао, тако да засада, након само 30-ак година његовог постојања, постоје три типа вируса : HIV 0, HIV 1, HIV 2, што ће рећи да се понаша слично вирусу грипа, који је иначе веома склон мутацијама. Вирус HIV-а је склон мутирању због великог броја грешака у транскрипцији (при размножавању самог вируса), што ће још више отежати налажење вакцине, као и делотворност саме вакцине, уколико се иста ипак пронађе, а уколико она па опет не покрије све типове HIV-а (као нпр. вакцина против грипа која постоји, али је тип специфична, па од грипа вакцинисани пацијент касније може добити грип, али узрокован само другим типом вируса грипа).

Слика приказује вирус HIV-a који доводи до тога да се појаве симптоми полне болести СИДЕ

Како се преноси HIV

HIV се преноси на један од три начина: 

 1. сексуалним контактом (хомо-, хетеро-, би-); 
 2. зараженим шприцевима и иглама, 
 3. са мајке на дете (интраутерино, на порођају и при дојењу). 
Особе које су већ инфициране неком сексуално преносивом болешћу, имају 2 до 5 пута већу шансу да добију СИДУ уколико се изложе вирусу током сексуалног контакта.

Извор ове полно преносиве инфекције је болестан или вирусом заражен човек, као и вирусом заражене телесне течности (крв, сперма, вагинални секрет, млеко, пљувачка, мокраћа, зној, сузе). Контакт рана било које природе и величине (огреботине, посекотине, огуљотине и упале коже, као и слузница) са зараженим телесним течностима, подразумева се као начин преноса, те отуда и професионални ризик код медицинског особља да оболи од полне болести СИДА. Шала мала, али стоматолози само што нису почели да носе скафандре.

Невероватно је, али забележен је у судској медицини случај да је вирус HIV-а преживео чак 7 дана у крвном угрушку, што свакако носи одређене закључке и о већим могућностима преношења СИДЕ него што се раније мислило, кад се мислило да је вирус HIV-а врло неотпоран у спољној средини.

Инкубација је временски период од момента заражавања до момента обољевања. У првих 6 месеци инкубације ове полне болести, постојао је некада тзв. „прозор инфекције”, период када је стандардним тестовима било немогуће утврдити да ли је неко HIV+. Особа инфицирана HIV-ом је инфективна (заразна) за све време инкубације (неколико месеци до преко 10 година), тако да за све то време, док се болест СИДА не испољи, особа несметано шири полну инфекцију, јер не зна да је HIV+, а ни на који начин се здравствено не разликује од других људи, све до момента када се полна болест СИДА испољи.

С друге стране, питање пацијентовог понашања при сазнању да је HIV+, врло је дубиозна ствар. Пацијент при једној од честих манифестација СИДЕ, тзв. Aids dementia complex, при којој је нападнут централни нервни систем (мозак), што доводи при том и до психичких промена код пацијента, тако да исти једноставно не схвата шта ради. Познати су и случајеви болесника који свесно хоће да заразе другога, тј. тзв. агресивних болесника. Такође, преморбидно психопатско стање HIV+ пацијента, чини га потенцијално склоним ширењу заразе, јер је промискуитетност управо психопатска категорија (живе по психопатолошком принципу: „Задовољство одмах и сад!“, а то у комбинацији са карактеристичном психопатском неспособношћу да се трајно емоционално вежу за једну особу, резултира појавом промискуитетности), а постоје и психопатски типови који имају и карактеристичну небригу за заштиту себе и других људи - асоцијалне психопате (чине око 3% опште популације). Воља и свест су код психопата подређени нагонима, за разлику од нормалних људи који задовољење нагона подређују вољи и свести, а који чине око 90% опште популације. Односно, психопате дају примат тренутним над трајним задовољствима. Хомосексуалност која се јавља код психопата је у дерматовенеролошком погледу посебно ризична за полне болести.

Инфекција HIV-ом настаје кроз мале, голим оком невидљиве повреде слузница, преко којих вирус доспева директно у крв. Повреде слузница гениталног и аналног предела редовно настају при сексуалном односу, а повреде слузнице уста настају најчешће прањем зуба, те се тако унутар 2 сата после прања зуба, СИДА може пренети и влажним (француским) пољупцем. Најновија истраживања говоре да се ова полно преносива инфекција може пренети чак и оралним сексом, због постојања рецептора CXCR4 у устима, с тим да при том није неопходно постојање повреда тј. микроскопских крварења на слузници уста (влажни пољубац???). Више података о оралној трансмисији HIV-а преко поменутог рецептора можете добити претрагом на www.ncbi.nlm.nih.gov.

Болест СИДА има невероватну епидемиолошку особину у природним условима, а то је да се број инфицираних дуплира сваких 10-12 месеци. Број инфицираних је немогуће прецизно утврдити, па се тај број процењује тако што се број евидентираних множи са 3-11. Највише пропагирани начин заштите од HIV-а јесте кондом, тј. кондом кампање, које обично финансира управо индустрија кондома.
 • Aids dementia complex је симптом ове полно преносиве инфекције
 • Aids dementia complex на NMR слици као један од симптома полне болести СИДЕ
 • Aids dementia complex на CT слици као један од симптома полно преносиве болести СИДЕ чије преношење може бити и оралним путем

Кондом или апстиненција, питање је сад???

Condom Campaigns or Primary Behavior Change

Сигурност кондома

Сигурност кондома је врло дискутабилна. Млади иначе у принципу не користе кондом увек (у вези га пре или касније престају користити), јер им квари природност најинтимнијег чина између двоје људи. А где је уопште место кондома у заштити од СИДЕ? Најквалитетнији кондом, има највећи коефицијент сигурности у моменту када силази са фабричке траке, и тада он износи - 90%. И са таквим кондомом би болест СИДА наставила да се шири, само истина споријим темпом, односно без годишњег дуплирања. Тај коефицијент сигурности кондома, од фабричке траке па до момента употребе, опада током транспорта до места продаје, затим током чувања на месту продаје, па онда током корисниковог транспорта до места где ће га чувати, затим током чувања од стране корисника, и на крају опада у самом моменту сексуалног односа (трење + температура вагине од 37 степени Целзијуса). Разлог због којега коефицијент сигурности кондома опада, лежи у ширењу микропора на кондому, који није голим оком видљиво оштећен (није пукао). Поређења ради, величина вируса HIV-а, у односу на величину микропора кондома, јесте однос величина столице и осредње собе (1:10). Током сексуалног односа, коефицијент сигурности најквалитетнијег кондома, који при том није видљиво физички оштећен тј. није пукао, у најбољој варијанти износи 80%. Постоје научни радови који извештавају и о још нижим резултатима кондома у превенцији СИДЕ у односу на овај рад што смо га линковали... Да ли је сигурност кондома велика? Да ли је 20% мали ризик? Задовољавајућа превенција? Да ли се код СИДЕ уопште може говорити о великом и малом ризику? СИДА је смртоносна болест, исто као и беснило. Пацијент оболео од СИДЕ умире на два начина, или од разноразних инфекција, или ако неким чудом преживи инфекције, а то би заиста било чудо, онда од малигних тумора насталих као последица пада имунитета. Све у свему, не може остати жив. Из свега овога је јасно, колико је трагична “мудрост” из једне песме: “Само секс и рокенрол, све остало је спомен дом!”.

 • На слици је Капошијев сарком (Kaposi sarcoma) као један од најчешћих тумора односно симптома полно преносиве болести СИДЕ
 • На слици је Капошијев сарком (Kaposi sarcoma) као један од најчешћих тумора односно симптома полне инфекције вирусом СИДЕ
 • На слици је Капошијев сарком (Kaposi sarcoma) као један од најчешћих тумора односно симптома полне болести СИДЕ

Полно преносиве болести закључак

И на крају, закључак. Како стати на реп полно преносивим болестима? Укључујући наравно и оне код којих не постоје клиничке потврде да би их кондом спречавао (сифилис, херпес, хламидије), као и оне код којих кондом није довољно ефикасан, а чији најцрњи представник је СИДА.

Закључак се намеће текстом преузетим из наше књиге - Дерматовенерологије на страни 312.

"Болести које се преносе сексуалним путем су врло распрострањена обољења. У последње две деценије (од раних 80-тих) је запажен значајан пораст броја оболелих од сексуално преносивих болести. И поред великог напретка у дијагностици и терапији полно преносивих болести, парадоксално је да њихова учесталост и даље расте, а таквом порасту доприносе бројни фактори:

 1. Промене моралних норми
 2. Либерализација сексуалних односа (“сексуална револуција”)
 3. Потенцирање секса путем мас медија и филмске индустрије
 4. Мењање сексуалних навика (орални и анални секс)
 5. Хомосексуалност
 6. Проституција
 7. Злоупотреба дроге и алкохола
 8. Примена оралних контрацептива
 9. Урбанизација и миграције становништва
 10. Пораст броја сојева микроорганизама који су отпорни на антибиотике и изазивају СПБ (STD)."

Закључак је јасан. Руковођени основном медицинском идејом, по којој се увек треба лечити узрок, а не последица, можемо апострофирати значај морала, како у заштити самога себе, тако дабоме и другога. Од свих нагона, сексуални нагон је потенцијално најдеструктивнији, обзиром да се задовољава у двоје (или више), те да се као бумеранг може окренути против онога, ко се дрзне да га злоупотребљава. Стога не треба да изненади чињеница, што је кроз историју цивилизације, управо сексуални нагон претрпео и највећа ограничења (и по вертикали и по хоризонтали), али, зарад већег добра, зарад трајних задовољстава (телесно здравље, душевно здравље, могућност добијања деце, брачна стабилност, углед у друштву).

За младе који нису искусили сексуалне односе, треба да важи максима: „Један сексуални партнер за цео живот.“. И то је најбоља превенција полно преносивих болести. А за оне који јесу искусили сексуалне односе: „Што мање сексуалних партнера.“. Максима: „Један сексуални партнер за цео живот.“, корисна је не само са дерматовенеролошке тачке гледишта, већ и са психолошке тачке, као и са тачке социјалних интеракција, а те тачке се, на жалост, врло често неоправдано занемарују, или пак погрешно представљају.

Пре него што са Вашим будућим партнером пођете упражњавати сексуалне односе, а за сваки случај и пре влажног пољупца, препоручљиво би било да се обоје заједно тестирате, како бисте били 100% сигурни да неће доћи до заражавања хепатитисом Б или пак HIV-ом. Тестирање на хепатитисе и HIV можете бесплатно урадити пре подне у Градском заводу за јавно здравље-Београд, у Булевару Деспота Стефана 54а (бивша улица 29. новембра). Они користе тестове најновије генерације, који период "прозора" за HIV скраћују са поменутих 6 месеци на само месец дана. Потребно је дакле да од ризичног контакта прође бар месец дана да би тест на HIV и хепатитис Б био пуноважан. За пуноважност теста на хепатитис Ц потребно је да прође бар пола године од ризичног догађаја. У истој установи може се добити вакцина против хепатитиса Б (вакцина штити и од хепатитиса Д). За обавештавање о цени и другим појединостима око вакцина позовите их на 011/2078-674. На хламидије и друге бактеријске полне болести можете се тестирати пре подне у Градском заводу за кожне и венеричне болести - Београд, у улици Џорџа Вашингтона 17. За обавештавање о цени и другим појединостима тестирања на полне болести позовите их на 011/3243-626 лок. 124.

Војислав П. Радоја