Ћирилица

Српска застава за српску ћирилицу

На овој страни ћемо прво дати аргументе за већу употребу ћирилице у Србији, уместо тренутне масовне употребе латинице, затим ћемо представити подршку за српску ћирилицу у многим рачунарским програмима, потом ћемо дати приказ ћирилица латиница конвертора, и на крају понудити електронско ћирилично издање неких књига, као и неке корисне ствари за форум.

Зашто ћирилица?

Ако припадате онима који се питају, чему толика прича око коришћења ћирилице, онда обавезно погледајте следећу везу. Зашто ћирилица?

Законодавство о ћирилици, Студентском Парламенту 2004/05, предочио бивши посланик Студентског Парламента, први и тренутни администратор нашег сајта. Психијатрији је иначе познато да човек има три идентитета, и то: професионални, психо-сексуални и национални идентитет.

  • Мирослављево Јеванђеље, 1185. година
  • Мирослављево Јеванђеље, једна страна
  • Мирослављево Јеванђеље, један мотив

Подршка за српску ћирилицу у рачунарским програмима

Буквар о коришћењу ћирилице на рачунару. Овде имате све потребне информације како бисте без проблема могли да радите све са ћирилицом на рачунару. Буквар је врло добро илустрован. Овим букваром ћирилица за компјутер односно ћирилица на компјутеру постаје врло блиска могућност за обичног корисника.

Ћирилица фонт 1Ћирилица фонт 2Црквенословенски фонтови. Ови фонтови су вам потребни само уколико се бавите дизајном или неким другим неуобичајеним активностима, а у противном вам могу само сметати. Детаљно упутство о инсталирању фонтова, имате у Буквару о коришћењу ћирилице на рачунару. Напомена: Ако неки од ових фонтова већ имате на рачунару, немојте га "прегазити" новим приликом инсталирања

On Screen Keyboard. Уколико не знате распоред ћириличних слова на тастатури, а подесили сте језик тастатуре сходно претходном упутству, ово је врло користан додатак. Он се обично налази у саставу оперативног система (Start => All programs => Accessories => Accessibility). Уколико га ту немате, отпакујте ову архиву и копирајте фасциклу у Program files, a потом направите и извуците пречицу на радну површину (desktop).

Office Serbian proofing tools. Додатак Word-у који вам омогућава проналажење и исправљање правописних грешака у откуцаном тексту (Spelling and Grammar у Tools менију). Уколико имате инсталиран српски језички пакет за Office, ово се већ налази у језичком пакету.

Српски језички пакет за Мајкрософтов:  Office 2003 , Office 2007 и Office 2010. Преузмите српски интерфејс за ваш Office са већ уграђеним Spelling and Grammar Checker-ом за српски језик.

OpenOffice је бесплатна замена за Мicrosoft Office у целости на српском језику! Српски превод је финансирало Министарство за телекомуникације и информатичко друштво. Додатне информације о програму можете наћи на адреси www.sr.openoffice.org.

Српски језички пакет за: WindowsXP SP1 , WindowsXP SP2 , WindowsVista и Windows 7. Преузмите српски интерфејс за ваш Windows и уживајте у пријатном језичком окружењу. Мноштво поставки из Буквара о коришћењу ћирилице на рачунару ће вам аутоматски бити подешено!

Mozilla Firefox на српском!!! Инсталирајте овај веб прегледач који је проговорио Вашим језиком! Уживаћете у предностима српске Мозиле! Мозила Фајерфокс је бржи, безбеднији и бољи начин за сурфовање интернетом.

Корисни програми преведени на српски језик захваљујући Марку Радојевићу и осталима.

Maštovita azbuka је помагало за децу, које садржи изузетне илустрације, како би деца лакше научила српску азбуку. На њиховом сајту имају следећи вредни чланци: azbukaazbuka cirilicacirilica slovaazbuka srpskaazbuka slovaucimo azbukuazbuka za decu i ucimo slova.

Ћирилица латиница конвертор

Конвертор текста YUCC. YUCC ћирилица латиница конвертор је у почетку направљен за MS Word i MS Excel пакета MS Office верзије 97 ili 2000. Ови програми (тзв. макрои) могу се врло успешно користити у сваком Officе-у (Word и Excel). Детаљно упутство око инсталирања имате у горе датој архиви. Овај латиница ћирилица конвертор односно ћирилица латиница конвертор, ради обострано претварање тј. пребацивање текста ћирилица у латиницу и латиница у ћирилицу.

jQuery plugin za prebacivanje teksta iz latinice u cirilicu i iz cirilice u latinicu је изузетна скрипта коју смо ми искористили да бисмо омогућили пребацивање нашег сајта из ћирилице у латиницу, а све по Вашем избору, као што можете видети при дну ове стране. Препорука.

Конвертор Вучко и његова употреба. Вучко конвертор, пресловљавач или транслитератор. У питању је само једна најобичнија HTML страница. Невероватно, зар не? Видећете и Вучка у акцији, кроз упутство за ћирилизовање титлова у филмовима. Направљене титлове качите на http://titlyu.sourceforge.net. Претходно проверите да можда већ не постоји тај превод на www.podnapisi.net или www.titlovi.com. Вучко може да служи и за конверзију интернет страница односно као латиница у ћирилицу и ћирилица у латиницу конвертор. Имитацију Вучка у облику јаваскрипте можете испробати испод.

Све што се укуца у горњем прозору за унос текста ће бити пребачено у ћирилицу и приказано у прозору испод. Све што се укуца у доњем прозору се може пребацити у латиницу и биће приказано у првом прозору за унос текста. Програм је урађен у JavaScriptu и извршава се у вашем browser-у. Није савршен и ради само просту замену, али може да послужи за пребацивање ситних текстова из једног писма у друго: copy-paste где треба...Dual распоред: ћ-cy, ч-cx, ш-sx, ђ-dy, ж-zx, љ-ly, њ-ny


Dual распоред: ћ-cy, ч-cx, ш-sx, ђ-dy, ж-zx, љ-ly, њ-nyTranslit - Office 2003 конвертор. Овај конвертор за Word 2003 служи за латиница у ћирилицу и ћирилица у латиницу конверзије у програму Word 2003.

  • Његош
  • Нови Завет превод Вука Караџића

Национална књижевност и друго

Горски вијенац. Поклон из српске Црне Горе, из Даниловграда. Бесплатан програм за све који говоре српским језиком и пишу српском ћирилицом. Одушевићете се.

Претраживач Светог Писма који ради са српском ћирилицом.

Као Ваше грбове за форум, можете користити грбове српске властеле и градова. ВластелаГрадови. Овим путем немамо намеру да распирујемо најпримитивнији, феудални облик патриотизма, познатији и као локал патриотизам (месни патриотизам), већ напротив, да укажемо на свесрпско богатство у хералдичком изражавању. Можете погледати и сајтове градова у линковима, те као Ваш грб за форум искористити неку лепу сличицу.

Српска химна - Боже правде