Православље и медицина

Православље и медицина

Православље и медицина, поштоване колегинице и колеге, у областима у којима им се интересовања преклапају, причају у суштини једну те исту причу, користећи се само потпуно различитим језицима.

На Западу се сматра да религијска свест представља највиши степен друштвене свести. Теологија се сматра краљицом наука, а у сваком хотелу поред кревета имате Свето Писмо.

Тако ћемо и ми почети. Почећемо озбиљно, са Светим Писмом, а завршити једном шаљиво-озбиљном сличицом, шалом на рачун науке. Озбиљни део ове шале, садржи Православљу добро познату истину, а то је мисао, да је управо место где се завршава наука, уједно и место где почиње богословље.

  • Православље као највиши степен друштвене свести која доноси живот вечни
  • Грб Српске Православне Цркве
  • Грб медицине

Претраживач Библије
Пре свега, препоручујемо Вам да инсталирате овај претраживач Светог Писма.  

Зашто и како читати Свето Писмо - Отац Јустин Поповић
Између осталог, видећете и како су настајале секте.

Символ Вере - Протојереј др Александар Шмеман
Тумачење Символа Вере, кратког приказа Православне вере, установљеног од стране Светих Отаца на Васељенским Саборима.

Оче наш - Свети Владика Николај
Тумачење молитве Господње.

О молитви, циљу живота, благодати, образу и подобју Божијем
Преузето из више извора.

Вера Светих - Свети Владика Николај
Православни катихизис

Нема лепше вере од хришћанске - Епископ Данило и Епископ Амфилохије
Још један катихизис

Веронаука у кући

Православна веронаука

Српска Православна Црква

Беседа о омладинском песимизму - Св. Владика Николај
Беседа коју би свако ко је на школовању требало да прочита.

Запад и Исток - Св. Владика Николај
Свети Владика Николај кроз супротстављање појмова конвулзије и резигнације, указује на главну мањкавост Запада и Истока, али и показује прави пут који доноси еутимију, уравнотежено расположење праћено осећајем оптимизма.

Беседа о безбожној Европи - Св. Владика Николај
Овде Свети Владика Николај, помиње гордост и лудило записано у Библији.

Јутарња молитва Филарета, митрополита московскога
Хришћанском појму гордости, од наших појмова, поред појма суманутих идеја величине, одговара и још нешто што је доста чешће у психијатрији, а то су психопатски поремећаји личности.

Нихилизам - Отац Серафим Роуз
Шта ако човек нема довољно вере у сопствени (исправан) систем вредности? Да ли је све, а посебно то - релативно? Прочитајте књигу најпопуларнијег духовно - философског писца у Русији данас. 

Бог и рокенрол - Монах Арсеније
О врлинама и слабостима

Мисли о добру и злу - Св. Владика Николај
Неколико одабраних мисли о добру и злу из ове пребогате књиге

Покајање - Свети Јован Кронштатски
Како поново задобити Божију љубав? Како се спасити од очајања (депресије)? Како поново заволети себе? - Искреним покајањем.

Поуке Светих
Велике мисли, великих људи - људи који су прославили Бога, људи које је прославио Бог.

Секте су зло новог доба које онемогућава живот вечни

СЕКТЕ-Приручник за самоодбрану - Пол. капетан Зоран Д. Луковић
Ево неколико цитата из књиге, коју Вам заиста, од свег срца препоручујемо да купите и пажљиво прочитате. Преносимо Вам дакле, само НЕКЕ делове поменуте књиге, иако је реално постојала оперативна могућност, да се у целости угрозе ауторска права једног капетана полиције [Осмех] ! Погледајте!

Њу ејџ, Ново доба или New age - Отац Србољуб Милетић
Мало о секти Ново доба која се бори за нови светски поредак

Филм о секти Ново доба, Њу ејџ или New age   препорука
Уколико овај филм желите да преузмете, посетите одељак Програми главног менија. У филму о Новом добу срешћете се са следећим појмовима: Гуруи и однос према њима, жртвовање људи или људске жртве, Саи Баба, Џим Џонс као реинкарнација Исуса Христа, проширивање свести, Багван Шри Ражниш, култ психичких моћи, значај Битлса за пропагирање ове секте, поштовање према Гандију, медитација има за циљ душевну празнину, породичне комуне, ви сте Христ, голи свештеници, свирепост и нељудскост као духовни успех, Харе Кришна, ниподаштавајући однос према породици, Махариши Махеш Јоги, трансцендентална медитација или научна јога изазива блаженство али и зависност уместо наркотика, јога, Брама Кумарис, целибат, сексуалне перверзије, ашрами као религијске комуне, нељудски однос према деци, Бхагавад Гита, проституција у име бога, нема греха, морални релативизам без ослонца у апсолуту, слобода од индивидуалности, безосећајност на патње других људи, овај свет је илузија, карма, реинкарнација, зен будизам, одсуство наде, циљ је угасити осећања помоћу медитације, самсара, бекство из самсаре помоћу јоге која има за циљ да се убију воља, ум и емоције и тако ослободе душу од бескрајних реинкарнација и споје је са Брамом, астрологија, читање из длана, спиритизам, излечења, Исус Христос као реинкарнација Кришне или Буде, шакти, мантра, кундалини, змије, вежбе дисања за упијање енергије космоса прана, јога начини седења асанас, паранормалне моћи сидис, тантра, црна магија, без хиндуизма нема јоге нити без јоге има хиндуизма, хата јога, ослобађање од стреса, самоспознаја, сидхи јога, левитација, Ново доба, динамичка медитација је новодобашка комбинација хиндуизма и психотерапије, психотерапеутски курсеви Помози сам себи, утеловљење, биоенергија, шакре или чакре, енергетски канали у телу, јога и ТМ изазивају зависност, задатак трансценденталне медитације је да се супростави све распрострањенијем демону хришћанства, циљ је успостављање једне јединствене светске владе, визуализација као техника, холистичке масаже, изолациони танкови, хипноза, вегетеријанство, макробиотика, продавнице здраве хране врло често растурају новодобашку литературу, хомеопатија, акупунктура, самоусавршавање, позитивно размишљање, самохипноза, да би се нешто десило важно је само чврсто веровати да ће се то десити те жељени исход визуализовати, сајентологија, Силва метод за контролу ума, динамика ума, алфа тренинг можданих таласа, холистичка медицина и лечење, биофидбек или електронска јога, јога у спорту, саморазвој, самоцењење, љубав према себи, треба волети себе, прихватање себе, позитивна слика о себи, самоостварење, далекоисточни мистицизам, ја сам ти и ти си ја, он је она и сви смо једно, интегрисани наставни програм за напредну децу у школама, читање мисли, прорицање будућности, подизање људи и ствари мислима итд.

Трансцендентална медитација
За себе кажу да немају верску позадину. А да ли је то баш тако, погледајте на овим скенираним лецима.


Текстови православних аутора који јогу познају из личног искуства.


Масони
Тек од недавно, јавност је дошла до података о умешаности немачке обавештајне службе у Октобарску револуцију 1917. год., а са циљем да се царска Русија избаци из Првог светскога рата, што се, као што знамо, и десило по доласку бољшевика на власт у Петровграду. Но, изгледа да је то била само једна страна медаље. Масони се иначе боре за нови светски поредак.

О јереси и јеретицима - Отац Велибор Џомић
О сектама из угла Цркве, у периоду под комунистима и "посткомунистима"

Однос верника према секташима и безбожницима - Отац Предраг Милановић
Како се понашати према њима?

По Православљу, човековим животом управљају Божија воља и човекова слободна воља. Основни проблем са астрологијом, гледањем у карте, гледањем у шољу итд., проблем са сујеверјем уопште, јесте у томе што се управо тако поробљава човекова слободна воља, изазива један нездрави фатализам, вера у предодређеност свега, тј. вера у судбину, а она нема, ама баш ништа заједничко са Православљем.

Кушања Православности
Колико смо у вери? На ово питање сами себи можемо дати одговор.

Благодатни огањ
Чудо нашег времена. Доказ да је од свих вера, једино Православље по вољи Божијој.

Благодатни огањ - Чудо нашег времена, доказ да је од свих вера, једино Православље по вољи Божијој

Дијалози - Протојереј Валентин Свенцицки
Разговор духовника са интелектуалцем, који нема способности да уз помоћ хладног рација проникне у дубину православне вере.

Православни поглед на свет и природне науке - Свештеник Тимотије
Научни приступ проблему постања света и човека, који на прилично разумљив начин потврђује истинитост библијског учења.

Настанак живота на Земљи и покушај Стенли Милера да синтетише аминокиселине и беланчевине у условима претпостављене првобитне Земљине атмосфере