Сујеверје у Србији

Астрологија, хороскоп, гледање у карте, у длан и у шољу

Нека се не нађе у тебе... ни врачар, ни који гата no звијездама, ни који гата no птицама... Ни бајач, ни који се договара са злијем духовима... ни који пита мртве. Јер је гријех пред Господом ко год тако чини. (Књига Поновљених закона гл. 18, стих 10—13).

Астрологија и остале окултне науке су се намножиле и преплавиле свет више него икада до сада. Питамо се зашто је то тако? Откуда, та сатанска поплава која заробљава непрестано на хиљаде и милионе душа? Зашто толики неморал, болести, нервни сломови, самоубиства, лудила?

Историја нас учи да кад год су се људи масовно одрицали Бога и удаљавали се од Његове Речи, нису више били под Његовом заштитом и долазило је до духовне и моралне декаденције. Одричући се Бога, људи га морају заменити нечим. А управо иза тих замена, које изгледају наивне, привлачне и забавне налази се у заседи Сатана који чека своју жртву.

Зато Апостол Павле поручује Тимотеју, а и нама данас: ,,А Дух изричито каже да ће у последња времена неки одступити од вере, обратиће пажњу па варљиве духове и демонске науке." (I Тим. 4 : 1). To исто и Господ Христос потврђује: „И појавиће се многи лажни пророци и завешће многе; и због многог безакоња охладнеће љубав многих." (Мат. 24 : 11—12).

Талас окултизма у данашње време је велики напад на духовно здравље и морал; није ли то истовремено и знак последњих дана: „А ово знај да ће у последње дане настати времена тешка. Људи ће, наиме, бити саможиви, среброљубиви, хвалисави, охоли, хулници, непокорни родитељима, неблагодарни, безбожни, непомирљиви, опадачи, неуздржљиви, сурови, без љубави према добру, издајници, напрасити, надувени, који више воле сласти него Бога, који имају обличје побожности, али су се њене силе одрекли; и ових се клони." (II Тим. 3 : 1—5). Ова порука апостола Павла односи се и на нас, схватамо је озбиљно!

Сви који нису с Богом, немају плодове Духа (Гал. 5 : 22—23), већ су обузети страхом, зебњом, мором, смртним мукама, и разним невољама, које зли дух кроз гатаре и хороскоп користи, нудећи им излаз из ћорсокака. А утопљеник се хвата за сламку, али ова коју нуди ђаво вуче га на дно мора. Једна радио станица понудила је бесплатан одговор астролога свима који имају извесне своје проблеме. Били су преплављени са око 20.000 телефонских позива за само једну емисију. Ова чињеница само потврђује горњу Апостолову реч, a нас наводи да се дубоко замислимо.

ЗНАК ЗА УЗБУНУ

Све што око нас видимо знак је за узбуну, урлајућа сирена, која својим звуком пара уши, улива страх, и све нас позива. Може ли се још помоћи? Како помоћи? Одакле почети? Ко је позван да то чини? Је ли човек у стању да нешто учини? Где су проповеди на ту тему? Где су савети црквених старешина, и њихови позиви и савети да сваки верник набави Свето Писмо и да га чита и по њему се управља?

Тужно је и жалосно да толики људи иду у цркву, пале свеће, празнују празнике, дају прилоге, помажу сиротињу, a немају Свето писмо. He познају Божију Реч, не познају Господа, не познају Исуса Христа Сина Божијега, Спаситеља човечанства, не познају Светога Духа. Зашто је то тако? Да ли нема где да се купи Свето писмо? Да ли је можда скупо? Да ли су људи неписмени? Можда не знају да читају на своме језику Библију? А ти исти људи знају врло добро да читају све друге књиге, новине и часописе и да разумеју одлично све што виде и чују на радију, телевизији, у биоскопу, циркусу, на приредбама и на другим местима. Духовна ситуација целог човечанства је катастрофална. Смемо ли остати мирни н скрштених руку?

Ланци

ШТА ДА СЕ РАДИ?

Драги читаоче, можда си и ти зажелео да се пробудиш, да се освестиш, и присетиш се, да ли си бар једном у своме животу, макар и случајно, читао хороскоп? Или си због нечега био код гатаре, видовњака или врачаре? Или су ти гледали у длан, или у карте? Или си можда разговарао са мртвима? Можда си некога водио или га пратио до врачара. Можда си гледао у шољу из забаве, разоноде, из досаде. Нема ваљда човека који није бар једанпут у своме животу нешто од овога чинио, наравно не знајући да је то од Бога забрањено, и на тај се начин упрљао, и у грех упао.

И ја сам био један од тих. Гледали су ми у шољу, а и сам сам то радио стотинама пута. И у карте сам гледао и себи и другима. Читао сам хороскопе н читао окултне књиге, проучавао хиромантију, графологију, астрологију, хипнозу, софрологију. Зашто да не - сматрао сам - сви то раде, то је ушло у моду. Сви су то радили, па и ја. И нико се није нашао да ми каже да то није у реду. Бога нисам познавао, ни Његову реч, те нисам имао чега да се плашим. Све ми је било дозвољено. Деци сам куповао ланчиће са хороскопима. Мода! Сви то раде. На вратима сам држао закуцану коњску потковицу. Често сам у пољу тражио детелину са четири листа, јер она ,.доноси срећу". Ha путовањима сам куповао себи и другима поклоне са коњском потковицом, или детелином са четири листа и све oнe дрангулије које тобоже „доносе срећу". Каква илузија! Каква обмана! Каква препредена и вешто смишљена ђавоља подвала и превара!

Али, нека је вечна хвала и слава Оцу Небеском, Господу Богу, који је и за мене послао Свога Сина Исуса Христа, да узме на себе и моје грехове, да ме спасе, да ми да вечни живот, да ме ослободи од свих веза којима сам био везан, да ми да Свога Светога Духа. Сад је Свети Дух мој учитељ, Утешитељ, Он ми осветљава пут, саветује ме, бодри, снажи, води путем који је Господ припремио, а у сусрет мога Спаситеља и Избавитеља Исуса Христа који ће ускоро доћи да узме с в о ј е. Ево дванаеста је година како сам упознао Господа, и од тада редовно читам Његову Реч. Сваки дан са Њим говорим у молитви. Свако јутро, пре одласка на посао имам са Њим молитвени састанак. Како је то дивно, кад могу све да Му кажем, поверим, тражим савет, помоћ, да Му се помолим, и да знам да ће Он учинити све оно што је за Моје добро, и много боље него што бих ја могао и замислити. Бити у Његовом присуству, не само за време јутарње молитве, већ стално, на послу, па путу, у сну; од тога нема веће среће на овој земљи! А то је управо вечни живот који је Бог Својој деци дао да осете још овде на земљи.

Због чега вам ово говорим? Из братске љубави према свима вама који ово читате. Ово је моја јавна исповест са жељом и молитвом Господу да сваки читалац нађе прави и једини пут, и излаз из ситуације, мука и невоља у којима се налази сада. А тај пут, истина и живот је сам Исус Христос, који и тебе зове да Му приђеш, да Му се повериш и Он ће ти помоћи: „Дођите мени сви који сте уморни и оптерећени и ја ћу вас одморити". (Мат. 11 : 28).

Кад је мене, великог грешника спасао, ослободио, излечио, наш Спаситељ и Избавитељ Господ Исус Христос, који је исти јуче, данас и сутра, спреман је да и теби то учини, ако Му се само обратиш. И тебе чека. Али како почети и одакле? Шта учинити кад изгледа да више нема никаквог излаза? Ево којим путем:

1.  ПОКАЈАЊЕ

Само онима који се кају Господ опрашта. Треба да се искрено покајеш за све што си учинио јавно или тајно, у знању или незнању, да набројиш пред духовником све чега се сећаш и да тражиш од Господа Исуса Христа опроштај грехова. Божија Реч нам каже: „Смрт је плата за грех, а Благодатни дар Божији је — ВЕЧНИ ЖИВОТ у Христу Исусу Господу нашем". (Рим. 6 : 23). Без покајања нема опроштења грехова, нема вечног живота, нема излечења, нема ослобођења од ропства злим духовима.

2.  ОБРАЋЕЊЕ

Пошто смо се покајали, захвалимо Господу Исусу Христу на опроштењу грехова, на ослобођењу од свега што нас је мучило и узверујмо да је Он наш Спаситељ, и да је њему све могуће да учини ако Му само верујемо. Предати Му тело, душу и дух; прошлост, садашњост и будућност, и замолити Га да Он одсада води твој живот, не како ти желиш, већ како Он жели. Он најбоље зна шта је добро за тебе. Од тог момента треба веровати само у Њега и ставити се под Његову заштиту. Више немаш чега да се бојиш, сад je Он на бранику испред тебе и каже: ,,И нико их не може отети из моје руке." (Јов. 10 : 28—29). To нам потврђује и апостол Павле: „Јер знам јамачно, да ни смрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварства, ни силе, ни садашње, ни будуће; ни висина ни дубина, ни друга каква ствар не може нас раздвојити од љ у б а в и Б о ж и ј е, која је у Христу Исусу Господу нашему." (Посл. Римљ. 8 : 37—39).

3.  СВЕТИ ЖИВОТ

He чинити више што смо до сада чинили. Одбацити све, и окренути леђа лошим навикама. He читати више хороскопе. Спалити све књиге из окултизма, спиритизма, магије, хиромантије, хипнозе, графологије. Све то учинити уз молитву Исусу Христу који је CBEMOЋAH и пред ким се све силе клањају. Свето писмо нам ово потврђује: „И многи од онијех који чараху, сабравши књиге своје спаљиваху их пред свима"... (Дела апост. 19 : 19). Више нема чега да се бојимо кад смо под Христовом заштитом. Али то сада треба да верујемо и да више никада у Господа не сумњамо. Господ ће ти сада сваки дан давати нову снагу вере, љубави, мира и радости.

4.  ЧИТАТИ СВАКИ ДАН СВЕТО ПИСМО

Кроз Свето писмо Бог нас снажи и духовно наоружава да не бисмо поново постали жртве непријатеља. Господ Исус Христос је рекао: ,,А када нечисти дух изиђе из човека, иде кроз безводна места тражећи покоја, и не налази. Тада каже: вратићу се у своју кућу, откуда сам изашао; и дошавши налази је празну, почишћену и украшену. Тада одлази и узима са собом других седам духова, горих од себе, па уђу и станују овде; и последње стање онога човека бива горе од првога." (Maт. 12 : 43—45). Бог нас је створио да би Он у нама живео. Пошто нисмо били са Њим, Свети Дух није био у нама, јер Он не може да станује заједно са злим духовима. Сада када смо се покајали, Христу обратили, одбацили све зло, јавно се одрекли свега тога, Бог нас је Својом моћи спасао, ослободио, разрешио и очистио. Наше срце је чисто, али празно. Свети Дух чека наш позив да се у њега усели. Зато треба да замолимо Господа да нас испуни Духом Светим. Од нас зависи да ли ће Он остати стално у нама. Зато треба сваки дан да читамо Свето Писмо, и да молимо Господа да нам кроз њега говори. Свети Дух ће нам помоћи да разумемо Божију поруку, и из дана у дан ће нас јачати. А ако непријатељ и наиђе, чим осети да је Свети Дух у нашем срцу, он мора устукнути. Јер кад је Свети Дух у нашем срцу, оно више није празно, и тај ће нас Дух сада водити из победе у победу. Апостол Павле нам поручује: „Него велим: живите у Духу, па нећете вршити жеље плоти." (Галат. 5 : 16).

5. СВЕДОЧИТИ ДРУГИМА.

Зашто? Зато, што тако славимо Господа, говорећи другима шта је Исус Христос за нас учинио, не по нашој заслузи, већ по Његовој неизмерној Љубави и Милости. Наше сведочанство је Богу мило, а од велике користи нашим милим н драгим који још не познају нашега Спаситеља Исуса Христа, који је и за њих дао свој живот на Крсту на Голготи н жели да сви буду спасени, излечени и ослобођени од свих опсесија и веза. „Зато се јавио Син Божији - да разори дела ђаволова" (I Јов. 3 : 8—9).

Др Славољуб Тадић
стоматолог

Овај чланак је преузет из листа ПРАВОСЛАВНИ МИСИ0НАР бр.2, св,132 од 1980 године

Цвет

БИБЛИЈA

БИБЛИЈА или Свето Писмо је књига која се састоји из два дела: Старог и Новог Завета или Тестамента. Као што отац оставља тестаментом деци наслеђе, тако исто и Бог, наш небески Отац, оставио нам је Свето Писмо у коме нам завештава, даје на поклон Спасење, Вечни живот, као и све што нам је потребно свакога дана у земаљском животу и раду.

Ко је написао Библију? Библију су написали 40 разних аутора, надахнутих, инспирисаних и вођених Светим Духом. Били су различитих професија, од рибара и пастира па до државника, научника и краљева. Био је и један лекар /Еванђелист Лука/. Састоји се из 66 књига које су писане у разним земљама у раздобљу од 1500 година. Данас је једна од најчитанијих књига у свету и преведена је на око 2500 језика и дијалеката, цела или поједина јеванђеља.

Библија представља апсолутну истину, показује нам Божије намере, пут спасења, као и казну непокајаних грешника блаженство верних. To je Света књига, истинита и необорива.

Читањем Библије упознајемо Бога који се јавио кроз Исуса Христа, сазнајемо Његов план за цео свет, као и каква је Његова воља за наш свакодневни живот и рад.

Слушајући Божију Реч /кроз свакодневно читање/ сазнајемо смисао нашег живога, исправност нашег избора, вредност нашег понашања, као и важност нашег ангажовања.

Како читати Библију?

1/ Читати је сваки дан, по могућству yjyтpy пре јела и почетка посла. Тако посвећујемо Господу почетак дана који нам Он на поклон даје.

2/ Пре почетка читања помолити се Богу: "Господе Оче наш небески, молим Те да ми помогнеш да разумем шта желиш да ми кажеш кроз Твоју Свету Реч данас и да ми осветлиш Твојим Светим Духом Твоје идеје, намере и жеље мени упућене. Благослови, Господе, Твоју Реч коју ћу читати и мене кроз Њу. Хвала Ти унапред. Амин". Ово је један пример молитве.

3/ Читати полако и не журећи, са размишљањем. Боље да се прочита само један стих, али да смо га разумели и ставили у праксу. Прочитано у току дана поделити са другима, ако је могуће.

4/ После читања захвалити Господу на ономе што смо сазнали н замолити Га да нас чува и благослови у току дана, као и нашу фамилију, земљу и цео свет.

Који део Библије прво почети? Препоручљиво је да се почне са Новим Заветом, па кад њега будемо добро разумели, савладали и упознали, можемо да пређемо и на изучавање Старога Завета. Наравно, још нико и никад није успео да сазна све тајне које Бог открива кроз Свето Писмо. Што се више чита, више нам се Бог открива, више нам даје Његове дарове духовне, као и плодове, постајемо Му тако све ближи, док се једнога дана Свети Дух не усели у нас, те онда почињемо да живимо једним новим животом, који је почетак вечнога живота. Многи сматрају да Јеванђеље по Јовану треба пре свих почети, иако није прво по реду, јер то је Јеванђеље Божије ЉУБАВИ. Кад се то Јеванђеље добро схвати, онда Нови Завет, као и Стари, постају из дана у дан све јаснији и разумљивији. Мада свака од 66 књига може да се чита одвојено.

Поуке Светих Отаца