Енглески

На овој страни прво желимо да Вам препоручимо неколико српско-енглеских односно енглеско-српских речника и преводилаца. А на крају странице о енглеском језику ћете видети и неколико врло занимљивих текстова у вези медицине, како бисте одмах искористили своје знање енглеског језика.

Српско-енглески речник

Метак
Српско-енглески речник Online, заиста брз као метак, тако да му име потпуно одговара.

Крстарица
Српско енглески речник на Крстарици. Online преводилац са српског језика на енглески, као и са енглеског на српски. Користан је и за превод других језика.

Яндекс
Српско енглески речник и преводилац. Користан је и за превод других језика, посебно руског.

Гугл
Online преводилац који преводи са српског на енглески и са енглеског на српски језик. Користан је и за превод других језика.

Dictionary.com
Енглески речник и енциклопедија

Оксфордски речник
Имају линкове до неких веома добрих енглеско енглеских речника
 
Језички детектив (енглески језик)
Разно за енглески језик

Grammar Handbook
Граматика енглеског језика

DiRecnik - 12 Mb
Линк до једног великог, фантастичног српско енглеског речника који има 270.000 речи, а може и да их изговара. Овај програм за српско енглески или енглеско српски речник се може инсталирати на рачунару и користити Offline.

Занимљиви текстови на енглеском језику

1. Бушова администрација против кондома
Нису први... А ни једини у свету... Изгледа да је живот по америчким филмовима - поприлична реткост у самој Америци, а за више информација о овој кампањи, сурфујте интернетом користећи српско енглески речник

Препоручујемо да користите интернет претраживаче које имате међу нашим линковима, 

као и нашу збирку медицинских библиотека на интернету, а изнад свега, 

искористите тамо дате препоруке из наше Универзитетске библиотеке. Рећи ћемо Вам још само то, да је у периоду 1999. - 2006., чак преко 13.000.000 деце у Америци, прошло кроз ове курсеве, у којима се деца уче искључиво сексуалној апстиненцији када су у питању полне болести, а о кондомима нема ни помена, или се они пак помињу тек из прикрајка, као последња могућност. ABCD је акроним редоследа у америчкој кампањи против СИДЕ и означава:

  • Abstain;
  • Be faithful / change Behavior;
  • use a Condom if you won't practice the first two; or
  • Die.

Наравно, постоје и они који жестоко критикују овакав став америчке Владе. Јадна им је критика кад се чуде сазнању да: "abortion can lead to sterility and suicide" - абортус може да доведе до стерилитета и самоубиства. Ово је ваљда у Србији познато и ономе, ко нема ама баш никакве везе са медицином. 

2. Кондом да или не
Кондом, да или не? На територији Америке, годишњи профит индустрије кондома износи око 500.000.000$. Америчка Влада годишње улаже око 170.000.000$ на име подршке курсевима који пропагирају сексуалну апстиненцију. На територији Србије, профит индустрије кондома износи око 10.000.000 $. Колико је наша Влада уложила пара на име пропагирања сексуалне апстиненције код младих? Више на лику сигурност кондома.

Hp-ови подсетници - 570 kb
Корисни подсетници на енглеском језику за активности у вези куће.

Lord of ring - 1,55 Mb
Толкин енглеска верзија