Позив на сарадњу

Поштоване колегинице и колеге, енкодинг нашег сајта, а такође и форума је UNICODE (UTF8). Сви садржаји на сајту, као и сви (тренутно) могући садржаји на форуму, написани су ћирилицом, користећи овај енкодинг.  
Досадашња подешавања у Internet Explorer-у (притиском миша на VIEW -> ENCODING -> MORE -> UNICODE (UTF8) ), више нису неопходна, јер се сада све само аутоматски подешава. Захваљујући томе, без икаквих претходних подешавања, моћи ћете на форуму писати ћирилицом, а и латиницом, као такође и досада уобичајеном ошишаном (тепајућом) латиницом, тј. енглеском латиницом. Мејлови са форума ће такође бити у уникоду (UTF8). Ако мејлове читате преко Outluk-a, ... , детаљна објашњења о његовим подешавањима, као и још много корисних информација, имате у датотеци "Буквар о коришћењу ћирилице на рачунару", у одељку Ћирилица главног менија. Уколико се будете придржавали тих упутстава, без проблема ћете моћи да читате и пишете ћириличне и латиничне поруке. Још неке техничке карактеристике форума видећете и у линку до Правила понашања на форуму
Посећујте форум, тј. наше интернет дружење. Регистровањем на форуму имаћете пуни приступ врло корисним информацијама које стоје на располагању колегама. Како би нам свима то наше дружење било још корисније, шаљемо Вам овај позив.

Позив на сарадњу

Поштоване колегинице и колеге, у једном делу Хипократове заклетве се каже : “Моје колеге ће ми бити браћа”, те Вас с тим у складу позивамо на сарадњу. Покажимо да смо добро социјализовани људи, тј. да нисмо егоисти. Егоизам је слабост једног човека, која доводи до колективног слабљења. Факултет је довољно тежак сам по себи. Будимо колегијални. Помозимо једни другима.
На пример, овако:
Уколико на располагању имате скенер, онда заиста можете да будете екстра корисни. Све скрипте, испитна питања, тестове, … можете скенирати и поделити са осталим колегама преко следеће везе Места за дељење фајлова. Како би се што мање меморијског простора заузимало, а и како би се документи што брже скидали са мреже, то се текстови морају учитати у Word. Прекуцавање текста је застарела метода, обзиром да постоји програм за учитавање скенираног текста у Word. Тај програм се зове ABBYY FineReader Professional. Програм без проблема ради и са ћириличним и са латиничним текстом. Важно је само да текст није "крвнички" исподвлачен, обзиром да то ужасно отежава учитавање текста, иако га истина не спречава у потпуности, али га значајно приближава прекуцавању. Фајлове такође можете послати и директно на адресу администратора, а он ће их у најкраћем року омогућити доступним колегама на форуму.
Уколико имате са вежби или од некуда друго, неки меморијски огроман фајл који би нам могао користити, као што су то нпр. Power Point фајлови, PDF фајлови и томе слично, пребаците их у Word и пошаљите на адресу администратора.
Ако Вам затреба техничка помоћ око фајлова (савет, информација, …) обратите се администратору, а ако администратор не буде знао одговор, онда ћемо питати све колеге са форума. Уколико ипак не будете у стању да сами решите проблем, или сте пак у гадној гужви па неможете да се бавите тиме, онда Вас молимо да тај корисни фајл у било ком формату пошаљите на адресу администратора.
Уколико неко од наших асистената и професора (професори и доценти), набаса на наш сајт, бићемо врло захвални ако нам пошаље неки користан фајл или линк. Посебно ако по њему пита, јел те? [Осмех]
Надам се да ћемо имати лепо дружење и успешну сарадњу. Поздрав свима

Администратор

Практични савети и информације

Сви чланови Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, преко њиховог интернет центра, имају пола сата бесплатног интернета на најбржој мрежи код нас, на Академској мрежи. Неки од компијутера имају и резаче.
Као најповољније копирнице у граду издвајамо:
А) 011-632-007, 064-113-7972, ул. Васе Чарапића бр. 16, у дворишту, и ул. Николе Спасића бр. 3, ТЦ Каламегдан приземље лок. 12
Б) 011-244-3093, ул. Кумановска бр. 10 стан I, улица преко пута Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, дају и неке студентске картице са попустом од 15%
Контакт телефоне осталих копирница, као и много других корисних информација, имате у линковима главног менија - Студентске информације.
Ако и Ви имате неки практични савет или информацију, јавите па да додамо.