Секте 2. део

Очи у очи са мисионаром секте. 
Како поступати?

Уколико вам приђе непозната особа позивајући вас да дођете на предавање или семинар, обећавајући вам атрактиван посао у страној фирми са одличном платом, предлажући вам да у вашој школи (на факултету, у предузећу) уведете нови наставни курс, саветујемо вам да тој особи поставите десет питања, која ће вам помоћи да елиминишете макар 90% свих секташа који се баве врбовањем нових чланова. Питања треба поставити мирно, без агресивности, стављајући до знања да нећете бити задовољни избегавањем одговора и полуистинама и да желите директан и искрен одговор.

Добро дошли на семинар

...

7. Уколико приступим вашој организацији, на који начин ћу моћи да изменим свој живот? Да ли ћу морати дa напустим студије или посао, да ли ме очекује обавеза да у вашу корист жртвујем своју уштеђевину и своје власништво, да ради вас раскинем све везе са родбином и пријатељима?

Ако је ваш саговорник члан тоталитарне секте, он ће вам највероватније казати да се од вас неће захтевати ништа или готово ништа, да ћете моћи и да наставите да водите свој уобичајени начин живота и да ћете чак успети да одједанпут постигнете све оно ка чему сте већ дуго тежили. Када поставите то питање, пажљиво пратите реакцију саговорника. Питајте га чиме се бавио пре него што је приступио секти, а чиме се бави данас. Покажите му да сумњате ако наступи са само рекламирањем - да се бави веома ретком професијом или да студира на престижној високошколској установи. Поново га питајте да ли је члановима његове групе допуштено да лажу.

Ако вам предложе да се упишете на бесплатан програм, што пре прецизирајте да ли је тај програм заиста бесплатан, или бисте после почетног, уводног курса морали да платите наставак "школовања" по ценовнику који се повећава геометријском прогресијом. Исто важи и за рад под исувише повољним условима: знајте да у свакој пирамиди богатство стиче само њен врх.

Ма, само ти потпиши, остало је наша брига

8. Да ли се сматра дa je делатност ваше организације спорна? Које аргументе наводе они који иступају против ње?

Ако то питање поставите са наглашеном пристојношћу и са пријатељским осмехом, често ћете добити овакав одговор: "3нате, има свакаквих чудака који тврде за нас да смо тоталитарна секта, да су свима нама испрани мозгови, неки нас називају зомбијима. Ево, зар вама, рецимо, личим на зомбија са испраним мозгом?" Поставите контрапитање: "А како би требало да изгледају зомбирани људи испраних мозгова?". Биће му нелагодно и ако будете инсистирали да вам одговори, можете очекивати да ће се потрудити да брзо оде.

9. Шта мислите о бившим члановима ваше организације? Да ли сте некада разговарали са бившим чланом и саслушали разлоге због којих је напустио вашу заједницу? Ако нисте, зашто? Зар вам није допуштено да контактирате са њима?

Реакција на ова питање откриће вам много. Ниједна угледна и ваљана организација не забрањује својим члановима да одржавају везу са онима који су је напустили, поштујући људску слободу, па према томе и слободу избора. За деструктивне култове сви бивши чланови су најљући непријатељи и издајници. Многи искусни "мисионари" одговориће вам: "Разуме се, неки моји блиски пријатељи су напустили нашу заједницу". Међутим, ако их замолите да вам испричају нешто детаљније о њима, опет ћете се суочити са обманом. Било би умесно запитати: "Које разлоге ти људи наводе када образлажу своју одлуку да иступе из редова ваше организације?" и "А да ли су сада, пошто су напустили заједницу, ти људи срећнији и задовољнији?". Мало је проповедника који би вам понудили смислен одговор.

10. Наведите ми само три ствари које вам се не допадају у вашој заједници и код вaшeг вође.

Свако од нас познаје многе православце који отворено критикују своју Цркву и њену хијерархију. Познато нам је да постоје католици склони критиковању римског папе, и протестанти који се веома критички изражавају о својим црквама. Али не можете наћи ниједног секташа који ће отворено изнети макар и умерену критику о оснивачу своје групе или о самој заједници.

Испирање мозга, "brain washing", описано у психијатрији

Много пута имао сам прилике да на питање да ли се у некој организацији упражњава контрола свести, зачујем одговор секташа, пропраћен широким осмехом: "Ах, наравно не; како сте могли тако нешто да помислите". Али исто тако и душевни болесник неће признати за себе да је оболео, као што ће и алкохоличар ватрено негирати своју зависност од чашице. Ако је човек свестан своје болести, учинио је први корак ка оздрављењу.

Најбољи начин да докажете човеку да је наркоман јесте да га наговорите да неколико дана апстинира, да остави дрогу. Такође, најбољи начин да проверите да ли је човек под утицајем контроле свести јесте да испитате да ли је задржао у себи способност критичког односа према околини. Пажљиво посматрајте секташа када му постављате ово питање. Уочићете да је изненађен, сметен, и неколико тренутака деловаће потпуно изгубљено.

Уколико сте поставили сва ова питања, a y одговорима саговорника нисте успели да приметите ништа лоше, па желите да добијете још информација о његовој организацији, предузмите још неке мере предострожности пре него што донесете коначну одлуку.

Настојте да се упознате и са другим члановима групе, да им поставите ова питања и да утврдите колико су њихови одговори у сагласности. Ако се разликују, упитајте ваше саговорнике за узрок и обратите пажњу на то што ће вам казати. Ако нисте успели ништа да сазнате о организацији, али вам се она још увек чини привлачном и занимљивом, поведите на неки њен скуп или манифестацију на коју желите да одете и пријатеља у кога имате поверења. Тако ћете моћи да са њим размените мисли и утиске о ономе што сте видели и чули. Упозоравамо вас да ће одмах покушати да вас одвоје од пријатеља. Обично учине да то изгледа спонтано: неко ће почети разговор са вашим пријатељем, за то време друга особа поставиће питање вама, и за неколико минута наћи ћете се у различитим деловима просторије. Неке секте од самог почетка могу да поставе услов да на семинару сваки учесник решава задатке само у пару са непознатим човеком.

А можда и добијете сталног пратиоца, у правом смислу те речи.

He пристајте на ову варијанту: захтевајте да останете са пријатељем. Ако представници организације буду инсистирали да се покорите - изађите напоље. Ако осетите да на вас врше притисак да прихватите мишљење већине пре но што сте стигли да формирате свој став - устаните и реците да вам се не свиђа да други манипулишу вама. Што гласније то изјавите, брже ћете бити избачени са скупа. Ко зна, можда ће још неко налик вама искористити прилику да напусти просторију заједно са вама.

Притисци

Уколико се све ово буде дешавало у иностранству, на семинару на коме се налазите о трошку организације, немојте се збуњивати. Немате никакву обавезу према организатору! Ако је сносио трошкове вашег путовања и боравка, значи да сте ви потребнији њему него он вама! Организатор се пред локалним властима обавезао да ће се старати о вама све до краја вашег боравка у тој земљи. Ако се тако нешто, ипак, догоди остаје вам могућност да се обратите најближој станици полиције и дате изјаву да сте у незнању прихватили да будете гост те организације, која на вас врши притисак и одбија да изврши обавезе пред имиграционим властима.

  • Могућност да у непознатом страном граду останете на улици без средстава за живот и без повратне карте је, будите сигурни, практично искључена!

Најважније је испољавати разуман опрез. He предајте се празној знатижељи на уштрб здравог смисла. Сувише је људи упецано у замке разних верских секти само због сопствене прекомерне самоуверености. Такви људи веровали су да ће моћи да се контролишу у свакој ситуацији, те да никада неће потпасти под нечији рђав утицај. Тако људи мисле и кад почињу да пуше (па шта, могу увек да оставим дуван ако то пожелим), да пију, да се дрогирају... Нажалост, неконтролисана знатижеља и претерана самоувереност многе су одвеле у пропаст! Учинимо све да не постанемо и сами жртве таквих искушења!

  • При писању чланка користили смо материјале из књиге Стивена Хасана.
Дроге

...

Шта можете да приметите ако је неко
вама близак приступио секти?

Сатанистички модел понашања. Новопридошли готово редовно постаје агресиван, труди се да буде доминантан, "газда у кући", али увек на бахат, насилан начин. Користи психостимулансе: алкохол, дрогу, таблете... Ако је и раније био темпераментан, сада превазилази себе и у испољавању агресивности: зове, најчешће без икаквог разлога, своје истомишљенике да заједно, у име неког обреда рецимо, демолирају стан, запале подрум, очев ауто... Неретко, он се упушта и у физичке обрачуне (опет без икаквог разлога) са људима из своје околине, a омиљену забава му је разбијање породичних скупова, весеља, слава, чак и сахрана.

Остале секте. Друге секте, проводе смишљен систем врбовања желећи да се допадну онима којима се нуде. Нови члан ће одједном одушевити укућане фризуром, бираном гардеробом, финим манирима, лепо васпитаним друштвом. Родитељи ће помислити да је то резултат њиховог стрпљивог дугогодишњег поучавања; неће у први мах моћи поверовати да им је неко други, из посебних разлога преко ноћи преваспитао дете. Зато препоручујемо будност и у оваквим ситуацијама.

...

...

СЕКТЕ И БЕЗБЕДНОСТ

  • Секте прокламују бесмисленост традиције, националне историје, обичаја, а верским празницима и црквеним службама се подсмевају.

Постоје и секте које своје ревносне следбенике, брачне парове, инструирају да немају деце, јер чему деца када ће ускоро крај света. "Могу само да ометају редовну молитву."

С обзиром на то да му се стално усађује то да је околина "демонизована" (или да су то све "нижа бића") новог члана може најпре снаћи проблем немогућности пројекције своје личности у реалном свету и то му може донети нове фрустрације. Например, њега који "зна истину" и који хоће другима да помогне често исмејавају и њему некад драге и блиске особе, уместо да њиме буду фасцинирани. Често такве фрустрације доводе до колебања појединца. Када то примети старешина секте, на члана се врши нови притисак. Доста чланова изгуби душевно здравље управо боравком у секти.

  • "Сукоб генерација постоји од како је света и века. Родитељи и деца сучељавају се по разним питањима. У конкретном случају радило се о сукобу који је више личио на дијалог. Отац, професор социологије и син, студент физике. Отац, киван на сина јер не даје испите, долази из свог места да види о чему се ради. Криминал буја, дроге је свуда, шта све може да помисли човек из унутрашњости. Тим пре што је син био одличан ђак и прве две године дао у року, а трећу ни да започне. Испоставило се да је син у много "важнијим пословима", приступио је баптистичкој цркви, где има много обавеза и за сада нема времена за "тричарије". Дискусија се распламсала. Син није имао аргументе, већ је, изнервиран, извадио пиштољ, за којег отац није ни знао, рекао "оживећу поново" и пуцао себи у главу. Било је то у зиму 1992, у источној Србији."

Код неких синкретистичких секти постоји упозорење да одређене технике не би требало да практикују они који болују од неког душевног обољења. Такође, неке псеудохиндуистичке секте примењују технике које изазивају стања измењене свести код практиканата, a за које не знамо какво ће дејство имати код њега, те да ли сам кандидат има природно већи или мањи степен уобразиље.

Сведоци смо такође трагичних покушаја исцељења појединаца одласком код разних исцелитеља и видовњака, који су неадекватном терапијом погоршали стање пацијената, тако да су ови на крају преминули. Осим тога, душевно здравље било је угрожено и неким практикантима спиритизма и свих других магијских техника.

  • "Одбијање припадника секте Јеховиних сведока да прими крв, после чега умире. (Да подсетим: по учењу Јеховиних сведока, човекова душа је у крви, те је боље умрети богугодан и имати предујам за спасење, него примити ко зна чију крв и живети грешан. Чему живот у греху, Армагедон је ионако близу и ваља остати неогреховљен зарад спасења.) Ово својеврсно самоубиство десило се такође 1992."
Јеховини сведоци и крв

Насиље

Насиље, најчешће присутно у сатанистичким сектама, испољава се као део обреда: прибегава се бруталном кажњавању "непослушног" члана секте; у масовним тучама против група другачијег опредељења (закаже се туча између сатаниста и скинхедса, например); без икаквог разлога, нападају групе недужних пролазника; на концертима популарне музике или фудбалским утакмицама они су често виновници масовних нереда.

Нису ретке пљачке, силовања и убиства почињена из "виших интереса", након поруке да баш то ураде, добијене из виших духовних светова пореклом, од самог Сатане.

  • "Црној ружи" припадао је војник Нандор Киш из Суботице који је у јуну 1993. у Шапцу, у касарни "Мика Митровић", двојицу војника убио и неколицину ранио, a затим се убио.
  • "Неколико дана раније Јожеф Менедер, припадник "Лоше вере", сатанистичке секте која је произашла из "Црне руже", војник у касарни "Јужноморавске бригаде", убио је шест војника и једног заставника.

Овакве и сличне случајеве углавном расветле органи МУП-а, тако да не би требало да постоји никаква дилема у вези са припадношћу извршиоца ових дела сатанизму и мотивом извршења ових кривичних дела. Они, уосталом, своје припадништво сатанизму истичу и не скривају. To аутохтоне групе младих, аутохтоних правила понашања која често представљају имитацију оригиналних сатанистичких ритуала. Најчешће је и век тих група кратак, а последице боравка различите. Неко се врати у нормалан живот, а неко остане са психичким последицама или заврши као наркоман, криминалац или душевни болесник.

У псеудохришћанским сектама насиље се најчешће испољава као резултат потраге, уцене, претње и психичког терора према одбеглим члановима секте и чланова њихових породица. Није то само борба за члана секте него и спречавање да истина о дотичној секти продре у јавност као својеврсна антиреклама;

Забележени су и тешки случајеви кривичних дела, додуше не тако чести, следбеника псеудохришћанских секти: убиства, разбојништва, тешке телесне повреде и многа друга. Није нам жеља компромитација ових секти, али желимо да истакнемо да итекако постоје докази који оспоравају њихову тврдњу о властитој безгрешности и правоверности по аутоматизму, самим приступом заједници. 

...

...

Страница 3 од 5