Кондиломи

Кондиломи

Кондиломи су познати и као полне брадавице (genital or veneral warts, у енглеској литератури). Изазивају их Хумани Папилома Вируси (HPV). Већина инфекција хуманим папиломи вирусима (од њих 30) је без икаквих знакова и симптома, док остали изазивају полне брадавице тј. кондиломе. Полна инфекција овим вирусима ускоро ће постати полна болест број 1 у свету по броју заражених.

Преношење кондилома

Кондиломи се преносе сексуалним односима, и то како вагиналним, тако и аналним и оралним сексом. Партнер може бити преносник вируса кондилома иако нема никаквих видљивих симптома полне болести кондилома. Хумани Папилома Вируси се преносе са кондомом као и без њега.

Кондиломи симптоми

Некада од момента заражавања до момента када се појаве симптоми кондилома као полно преносиве болести прођу и године, мада се симптоми кондилома јављају најчешће након три месеца уколико се дакле уопште и јаве - инкубација. Дијагностика ове полне болести је тешка код жена, јер су симптоми кондилома код жена тешко уочљиви. Симптоми кондилома код мушкараца се јављају као брадавице, односно осип на пенису, црвене, розе тачке и тачкице око базе (корена) пениса, на кожици, главићу и околини. Кондиломи грла код одраслих се јављају као последица упражњавања оралног секса и испољавају се поремећајима у дисању и говору.

Компликације и последице полних брадавица

Хумани Папилома Вируси (HPV) могу довести до стварања малигних тумора на спољашњим гениталијама и код мушкараца и код жена (карцином пениса и вулве), као и до карцинома грлића материце код жена, те се овај тип карцинома оправдано убраја у сексуално преносиве болести. За епидемију рака усне дупље се такође сматра да је узрокована хуманим папиломи вирусима, који су путем оралног секса доспели у ждрело.

Кондиломи у трудноћи

Кондиломи у трудноћи могу довести до инфекције бебе током вагиналног порођаја, односно довести до кондилома грла или гласних жица код новорођенчета односно плода, са последичним сметњама при дисању и плачу (касније говору). Због свега тога се између осталог, код активне инфекције мајке често препоручује оперативни порођај царским резом.

Кондиломи слике

Погледајте следеће врло илустративне слике и фотографије кондилома.

  • На слици су приказани кондиломи, папиломи, полне брадавице као симптоми полне болести код мушкараца
  • Papillomata acuminata на слици су симптом полно преносиве болести кондилома код мушкараца чије преношење може бити и оралним путем
  • Кондиломи, папиломи, полне брадавице су полна инфекција са симптомима код мушкараца који су приказани на слици
  • Код жена је јако тешко дијагностиковати гениталне брадавице које су симптоми полне болести кондилома чији је вирус приказан на слици
Страница 2 од 10