Генитални херпес

Генитални херпес

Генитални херпес изазива Херпес вирус (углавном тип HSV-2). Најчешће се јавља као хронично обољење са сменом периода са и без симптома полне болести. Ова полна болест се најчешће се јавља у доби 18-30 година. Чешће је код хетеросексуалаца него код хомосексуалаца.

Преношење гениталног херпеса

Генитални херпес се преноси вагиналним, аналним и оралним сексом. Преношење гениталног херпеса може да буде и од партнера који нема видљиве ранице или пликове или пак не зна да је инфициран. Кондом није од велике помоћи у превенцији заразе овом полном болести.

Симптоми херпеса

Болна места са пликовима и ранама, тј. оштећеном кожом или слузокожом могу бити повремено у, на или око полних органа или чмара. Симптоми полне болести херпеса се јаве након 3 недеље до три месеца од секса са зараженом особом. Ова полна инфекција може бити симптоматска и асимптоматска. Симптоматска је чешћа код мушкараца док је асимптоматска чешћа код жена.

Генитални херпес у трудноћи

Генитални херпес у трудноћи се може пренети и са мајке на дете, било преко плаценте (ретко), било при вагиналном порођају (често), што може бити посебно опасно, јер може да изазове ужасно тешку упалу мозга код новорођенчета, често са катастрофалним последицама (смртност је огромна, а код преживелих неуролошке последице честе). Генитални херпес мајке такође може узроковати спонтани абортус, као и инфекције очију новорођенчета, са последично честим слепилом, а може довести и до смрти фетуса односно плода. Због свега тога се код активне инфекције мајке често препоручује оперативни порођај царским резом.

Последице гениталног херпеса

Ова полно преносива инфекција је повезана и са чешћом појавом карцинома грлића материце.

Генитални херпес слике

Погледајте фотографију гениталног херпеса код мушкараца.

Herpes genitalis - Генитални херпес је полна болест са типичним симптомима на слици
Страница 3 од 10