Хепатитис Б

Хепатитис Б

Вирусни хепатитис Б представља запаљење јетре. Ово запаљење може бити акутно и хронично. Хепатитис Б је доста чест у нашој земљи, око 2% људи га има, што је дупло чешће него у западним земљама.

Преношење хепатитиса Б

Вирусни хепатитис Б се може преносити са мајке на дете током порођаја, трансфузијама заражене крви и сексуалним односима. 

Вирус хепатитиса Б је врло отпоран у спољашњој средини, тако да је могуће заражавање употребом заједничког прибора за бријање (у кући, у војсци и фризерским салонима), преко заједничких копачки и боксерских рукавица које користи више људи у спортским клубовима, преко недовољно стерилисане опреме за тетовирање и пирсинг, а на жалост и неретко, преко недовољно стерилисане и очишћене опреме код зубара и при хируршким операцијама. 

Када је у питању сексуални пут преноса, под највећим ризиком да добију ову полну болест су мушки хомосексуалци, као и хетеросексуалци оба пола који имају више сексуалних партнера. Вирус хепатитиса Б је чак 25 пута мањи од величине микропора на кондому. Описани су и случајеви заражавања хепатитисом Б преко влажног пољупца. Када се дете зарази од заражене мајке током трудноће, онда оно постаје хронични вироноша за хепатитис Б. Вируси хепатитиса Ц и Д се преносе на сличан начин као и хепатитис Б.

Компликације и последице хепатитиса б

Као последица ових вирусних хепатитиса могу настати: рак јетре, као и оштећења мозга, цироза јетре, кома и смрт.

Хепатитис Б слике

Погледајте слике за хепатитис Б

  • На слици је вирус хепатитиса Б који се као полно преносива болест може пренети и оралним путем
  • На слици је приказан један од тежих симптома хепатитиса B као полне болести
Страница 4 од 10