Сифилис

О сифилису

Сифилис је у нашем народу познатији као „френга”, „француска болест”, „рањава болест”. Некада се убрајао међу најчешће полно преносиве болести. То је заразна венерична болест коју изазива бактерија Treponema palidum. Treponema palidum је јако осетљива на сушење, сапун и слабе дезинфицијенсе, тако да се она најбоље одржава у влажној средини, и то на слузници гениталне и аноректалне регије. За улазак Treponema palidum у организам, довољна је и голим оком невидљива повреда слузница гениталија и/или аноректалне регије, која уобичајено и настаје при сексуалном односу. За инфекцију овом полном болести је довољно да у организам уђе само 10 бактерија.

Сифилис преношење

Сифилис представља прву полно преносиву болест која се појавила код нас. Донеле су га трупе регуларне руске војске, које су дошле да нам помогну у I српском устанку (1810-1811), али су се на жалост због Наполеоновог напада на Русију (20 западноевропских нација), релативно брзо морале вратити назад, pa je I српски устанак пропао, а становништво Шумадије десетковано, и што је можда још и горе, оставивши нам при том френгу иза себе. Ти људи су дошли из руских губернија у којима су постојала жаришта ендемског сифилиса. За разлику од епидемијског сифилиса, који се преноси полним путем, ендемски сифилис представља тзв. болест прљавих руку. Данас, поред директног-сексуалног пута преношења, постоји и индиректни пут преношења, који је присутан у примитивним срединама са ниским хигијенским нивоом становништва, код кога се френга преноси употребом заједничког прибора за јело, чаше за пиће, прибора за бријање, пешкира итд. и то непосредно након употребе од стране инфициране особе. Није случајно за пијење више људи из истог суда у нашем народу остала изрека: "Воду иза никога - ракију иза свакога", а дабоме, хигијенски је најисправније не пити уопште ништа ни иза кога (ни чланова породице!), док се посуђе претходно добро не опере детерџентом. Имајући у виду хигијенске прилике у Европи пре 200 година, као и ратну ситуацију коју редовно прати провала заразних болести, то уопште не изненађује што се тада у Источној Србији појавило жариште ендемског сифилиса. Прва болница у ослобођеној Србији подигнута је управо у Гургусовцу (Књажевац) 1838. год. и била је посвећена лечењу сифилиса. Пошто је у I српском устанку, учествовао велики број добровољаца из Босне и Херцеговине, Црне Горе, као и крајева северно од Саве и Дунава, то се френга касније проширила на готово целокупни српски простор. Нека Вас због тога не изненади, уколико је истина, да је и владика Петар II Петровић Његош боловао од сифилиса. Онима који ће Вам намигујући рећи да је Његош умро од сифилиса, поставите питање да ли је владика боловао од епидемијског или ендемског сифилиса, пошто верујем да ће и то знати.

Сифилис лечење

Број оболелих од сифилиса је знатно смањен после II св. рата када је почела терапија пеницилином, али је после неког времена број оболелих поново почео да расте, захваљујући „сексуалним слободама”, боље рећи злоупотреби секса. Захваљујући свему томе, расте број новорођенчади заражене сифилисом. Према подацима Светске здравствене организације, у наредним годинама је за очекивати велики број удружених полних инфекција сифилис+HIV, које су посебно опасне, због атипичног тока који отежава препознавање сифилиса, или пак изузетно тешког клиничког тока где стандардно лечење сифилиса може бити недовољно. Све у свему, џаба је напредак савремене медицине ако га људска самосвест не прати, него чак још и ниподаштава резултате напретка медицине.

Компликације и последице френге

Као компликације и последице сифилис може дати: оштећења срца и великих крвних судова, као и мозга, али и слепило, као на жалост и оштећење уха тј. глувоћу.

Сифилис у трудноћи

Сифилис се може пренети у трудноћи са заражене мајке на дете, узрокујући тако спонтани абортус, мртворођеност или конгенитални сифилис код новорођенчета.

Сифилис слике

Погледајте сада фото запис о сифилису у слици и речи, какав ћете наћи у мало ком атласу из дерматовенерологије. Симптоми и знаци код мушкараца и код жена добијени вагиналним, аналним и оралним путем заражавања...

 • На слици се види сифилисни примарни афект на усни као симптом ове полно преносиве болести добијен највероватније оралним путем односно сексом
 • Слика приказује сифилисни примарни афект на препуцијуму код мушкараца као симптом ове полне болести
 • На слици је примарни шанкр као симптом полне болести сифилиса
 • На слици је Secondary syphilis (Goldstein 1992) као симптом полне инфекције узрочником сифилиса
 • Слика приказује лако десквамативне папуле које су симптоми полне болести код секундарног сифилиса
 • На слици су симптоми папулосквамозног облика сифилиса као манифестација ове полне болести
 • На слици су папуле на длановима као симптом секундарног сифилиса као полно преносиве инфекције
 • На слици је секундарни сифилис као полна болест
 • На слици је папулозни облик секундарног сифилиса као полне болести
 • На слици је секундарни сифилис са папулосквамозним симптомима ове полне болести
 • Слика приказује сифилисну розеолу као симптом ове полно преносиве болести
 • На слици је папулозни егзантем секундарног сифилиса као симптом ове сексуално преносиве болести
 • Слика приказује јако проминентне тзв. луксурирајуће папуле које су симптом секундарног сифилиса као облика ове полне болести
 • Слика приказује папуле на слузници које су симптоми секундарног сифилиса као манифестације ове полне болести
 • На слици је папулозни секундарни сифилис као полна болест аналног предела
 • Слика приказује широке кондиломе који су симптоми секундарног сифилиса као полне болести
 • На слици се виде широки кондиломи који су симптоми секундарног сифилиса као полно преносиве болести
 • Слика приказује сифилисне гуме које су симптоми сифилиса као полно преносиве болести
 • Malum perforans код tabes dorsalis је још један начин како се испољава ова полна болест
 • На слици се види серпигинозно улцеронодозни облик сифилиса као начин како се испољава ова полна болест
 • Слика приказује серпигинозни папулонодозни терцијарни сифилис као полну болест
 • Хачинсонови зуби код конгениталног сифилиса
Страница 6 од 10