Трипер

Трипер

Трипер, гонореја или капавац је полна инфекција позната још у Старом Завету (3 Мој. 15:4), заразна полна болест коју изазива бактерија Naisseria gonorrhoeae. Трипер се данас убраја међу најчешће полно преносиве болести. У Америци сваке године има око 3 милиона нових случајева трипера. Трипер се најчешће јавља као обољење сексуално активних младих људи. Највећа учесталост обољевања од гонореје је у узрасној групи од 20-24 године.

Гонореја преношење

Преношење трипера може бити вагиналним, аналним, чак и оралним сексом (било дајући орални секс, било примајући орални секс). Трипер се убраја у полне болести које се након заражавања грла оралним сексом, могу на даље ширити влажним пољупцем, а онда оралним сексом тј. пљувачком касније поново до полних органа, али овог пута можда друге и при том здраве особе. Гонореја грла је углавном асимптоматска (што значи без икаквих симптома!), а на жалост, слабо одговара и на терапију... Ипак, најчешћи начин ширења ове полно преносиве инфекције је директним генито-гениталним контактом, а најчешће га шире они који су заражени али немају никакве симптоме. Naisseria gonorrhoeae може да преживи кратки временски период у влажној топлој средини ван људског организма, али су и поред тога индиректне инфекције гонорејом преко заражених пешкира и сл. ретке. Гонореја код деце је ретка. Она може бити последица или директног контакта после сексуалне злоупотребе детета или индиректног контакта детета са зараженим рубљем, пешкирима или постељином.

Трипер симптоми

Код жена је полна болест трипер углавном без симптома. Чак и када жена има симптоме трипера, они се често погрешно протумаче као упала мокраћне бешике или друге вагиналне инфекције. Симптоми трипера код жена могу бити: осећај печења приликом мокрења, жућкасти секрет или исцедак из вагине, крварење из вагине и болна велика нужда.

Симптоми трипера код мушкараца могу бити: пецкање при мокрењу, жућкасти секрет, исцедак, течност из пениса и болни или отечени тестиси.

Трипер се много чешће јавља код мушкараца него код жена, што говори у прилог великог броја асимптоматских преносилаца међу женама које болују од ове полне болести. Симптоми трипера се и код мушкараца и код жена јављају након 5 до 30 дана од односа са зараженом особом. Поред симптоматских гонореја, постоје дакле и асимптоматске, што ће рећи, клинички облици код којих пацијент нема никаквих тегоба, без симптома је, и они су чешћи код жена (75%) и хомосексуалаца (15%), него код мушких хетеросексуалаца (10%), а изразито су значајни јер доприносе неконтролисаном ширењу гонореје.

Гонореја лечење

Ширењу трипера значајно доприноси и велико повећање отпорности Naisseria gonorrhoeae на пеницилин. Интересантно је да се појавила и „нова народна изрека”: “Ј…ш студента који није имао тришу!”. За лекаре, лечење трипера пеницилином је врло елегантно, и све би било сјајно, када трипер још не би могао да оставља и последице.

Компликације и последице гонореје

Локалне компликације трипера код мушкараца су врло значајне, јер као последица истих може доћи до опадања сексуалне моћи, као и до стерилитета. Честа компликација трипера код жена је врло опасна карлична запаљењска болест, која у неким случајевима може да захвати чак и јетру. Последично често се јавља стерилитет, а могу и потенцијално смртоносне ванматеричне трудноће. Последице трипера могу бити и обољења срца, зглобова, коже, али и оштећења вида.

Трипер у трудноћи

Трипер у трудноћи током вагиналног порођаја може довести до заражавања бебе, па може бити потребан оперативни порођај царским резом. Некада честе инфекције очију новорођенчета у току вагиналног порођаја заражене мајке данас су ретке, због превенције Кредовим капима у очи новорођенчета. Без тих капи, новорођенче би било у могућности да добије тешку упалу ока, са последично могућим слепилом. 

Трипер слике

Следи фото запис о триперу са пар вредних фотографија.

  • Слика приказује бактерију гонокок која је изазивач полне болести трипера а на препарату је представљен у виду интрацелуларних мрља у облику кафе.
  • На слици је један од тежих симптома полне болести трипера код мушкараца
  • На слици је приказана "Бон-џур кап" као један од симптома полно преносиве болести трипера код мушкараца која се преноси и оралним путем
  • На слици се виде симптоми полне болести трипера код жена
Страница 7 од 10